Щрак бебе на портрет

14/06/2016

baaaby

Ако не чуем дърво да пада в гората, паднало ли е наистина? Ако не разберем, че някой е починал, него няма ли го вече? И ако някой се е родил, но майка му не си е направила ухилено селфи с него, родило ли се е наистина това дете?

На такива въпроси навежда съвсем новичката кампания, насърчаваща раждаемостта, на Движение за национална кауза (ДНК). Кампанията обединява популярни лица от екрана с експерти, които ще се борят за запазване на националното ДНК чрез неправителствена организация.

Каква обаче е базовата им концепция? ДНК призовават българите, заченали рожба в периода между 1 януари и 1 ноември 2016 г., да докажат това по нетрадиционен начин, а именно – със снимка. В кадъра трбва да присъства положителен тест за бременност или снимка от видеозон, които да бъдат публикувани във фейсбук страницата на ДНК. Има си и специален хаштаг: #pravimgozabg.

„Така в резултат ще се раждат повече българчета, а те ще направят най-мащабното кръщене в историята. Поставяме рекорд на Гинес и помагаме на България – #pravimgozabg“, каза Андрей Арнаудов, един от организаторите и идейни лидери на ДНК.

Ако двойката обаче зачене дете в указания период, но няма бясната и отчаяна необходимост да го заяви с кадър, който даже да разпраща някъде си, това не се ли признава за валидно? Ако родиш дете, но не публикуваш 18 496 негови снимки в социалните мрежи, тогава родила ли си дете всъщност? Създаването и раждане на деца в държава с категорично отрицателен естествен прираст е съвсем достойно за уважение, но повод ли е за безсмислена гордост? Може ли да съществува суета, базирана на децата ни?

„Макар и да не сме в напреднала възраст, в рамките на нашия кратък живот станахме свидетели на най-тежката демографска катастрофа, пред която страната ни някога се е изправяла”, заявиха от ДНК пред БГНЕС.

И все пак: дали всеки млад родител би искал да покаже детето си пред по-широка (и често полупозната или непозната) аудитория? Това ли е целта на детераждането – гордостта, че някой е проимал наследник?

от

публикувано на: 14/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: