„Околобългарско“: мисията да не сме апатични

09/10/2020

Проектът “Околобългарско” започва през 2018 г., когато група приятели от Плевен, които се вълнуват от болните теми, свързани с България и българското общество, искат да разберат какви конкретни проблеми има и какви са алтернативите за тяхното разрешаване. След дълги приятелски разговори, всички заедно се консолидирали в идеята, че трябва да бъде направена обиколка на България. Да се срещнат с обикновените граждани тет-а-тет. Така в рамките на един месец, през лятото на 2018 г., Антонио Йорданов заедно с екипа си са обиколили над 60 населени места и са разговаряли с над 300 души. Техният фокус е бил насочен в начина на живот, заедно с темите за образованието и здравеопазването. Другата част от тяхната работа е насочена към разговори с общественозначими личности, допринесли със своята дейност за благото на града. Тези разговори биват записани и впоследствие сглобени в късометражен филм. Към него в социалните мрежи има голям интерес, който наброява над 150 000 души. 

 

 

Проведените разговори на екипа от „Околобългарско“ са били с напълно случайно срещнати хора из центъра на града или на площадите в малките населени места. Смело заявяват, че песимизмът е съпътстваща черта на голяма част от съгражданите. А в бедните райони, като Северозападна България, хората били доста отчаяни и апатични от ежедневното си битие и без капка надежда за бъдещето. Интервюираните граждани, макар отровили се от живота вече, след разговорите с екипа на “Околобългарско” виждат надеждата в младото будно поколение, което остава да гради след тях. Силно вярват, че в тях е спасението, тъй като собствените им възможности за промяна над българската действителност вече са отлетели, а енергията безвъзвратно си е отишла. Точно тези срещи с възрастни лица вдъхновява екипа на “Околобългарско” да продължава своята мисия. Най-малко, защото искат остарелите отчаяни лица да придобият усмивка – да се изправят кривиците им по челото и да играят само и единствено трапчинките им по бузите от смях.

България вместо Терминал 2 

 

Всички членове на “Околобългарско” са млади хора, които са решили да си останат в България и да живеят живота си тук, колкото и песимистично да изглежда бъдещето в родината ни. Следователно, поемат и пълната отговорност и ангажимента да се интересуват от общественозначимите проблеми. Приемат го като дълг, щом са направили този избор, вместо лесния вариант на Терминал 2. И не само искат, но и се опитват със собствените си възможности да променят дори това, което изглежда невъзможно. 

Филмите с общественозначими личности и ползата от тях 

 

Чрез допитване до тяхната аудитория, те са избрали малките, но с висок процент на доверие, лидери на мнение. С този похват те показват на различните общности – млади лица с достатъчна компетентност, примери за подражание. Формулата се оказва неслучайно работеща. Един от интервюираните през 2018 г. е Борис Бонев, преди да участва в изборите за кмет през 2019 г. и да стане част от столичния общински съвет. Бонев се появява в ролята си на активист от гражданското движение “Спаси София” и дава първото интервю за тях. Димитър Пецов от гр. Силистра, който прави дейността на община Силистра по-прозрачна – метод, който не се практикува много добре в останалите административни области – е вторият интервюиран. А третият човек е Юлиана Попдимитрова от град Сандански. Благодарение на нейната дейност се поддържа градската среда по-чиста и атрактивна за жителите. Тези истории показват на всички как трябва да влагаме душа в дейността, която вършим. Защото някой ден ще си отидем от този свят, но това което оставяме след себе си, е от значение. А по работата се съди за същността на човека.

Мисията им да не бъдем апатични и да заобичаме родината си

 

Набор от комплекси е желанието на българина да избере онази така желана за определени дестинации “чужбина”, според „Околобългарско“. Проблемът със заплащането, ниският икономически стандарт, лошият политически климат, корупцията и чувството за несправедливост, която отблъсква до голяма степен. „Околобългарско“ се опитват да се борят с тази апатия и показват чрез дейността си, че смисълът на борбата е повече от значима и трябва да се работи без страх. 

Историята за потомците от западните покрайнини 

 

100 години след подписването на Ньойския мирен договор (27 ноември 2019 г.)  “Околобългарско” показва колко е важно да бъдем обединени. Във втория си филм за потомците от западните ни покрайнини те включват емоционални истории от безлюдни територии, разцепени между две държави – Сърбия и България. В основата на концепцията е моделът на тяхното мислене и как няма дразги помежду им, докато всички останали конфликти са изкуствено родени от измислени медийни истории. 

 

И чрез този похват те показват, колко ненужен е езикът на омразата, използван тези дни между гражданските общности днес и как той няма място в ежедневния модел на поведение и изказ. Омразата не ни развива, а ни отдалечава от прогреса – категорично застава зад това съждение „Околобългарско“.

 

Целите на „Околобългарско“

 

Ясна е основната визия на “Околобългарско”, дори е мотивираща. Млади, вдъхновени и влюбени в България хора искат да покажат, че нашата страна не е толкова кофти, колкото мнозина я представят. Няма ги и розовите очила, защото те показват тъжните истории на старите поколения. Но това е обективността, която показват. Без цензура и пристрастност, 

 

Те няма да спрат да работят, защото знаят, че работата в полза на обществото винаги се награждава. А златните медали са усмивките от намусените лица, гръмкият смях от отдавна забравилия що е щастие, и надеждата, която оставят след себе си в очите на околните. 

 

“Околобългарско”, или как да заобичаш българското в себе си, е форма на живот, където младият екип учи околните как да дишат по-свободно и без етикети.

от

публикувано на: 09/10/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: