Карли е 43-годишно момиченце

21/01/2016

Алкохолът преминава през плацентата. Бебето се ражда с фетален алкохолен синдром.

Мозъкът е орган, който се развива през целия ни живот. Не е нужно да си лекар, за да го знаеш. Логично неговият ход на развитие започва по време на бременността и ако бъде повреден в начален стадий, последствията са фатални – като заболяванията за цял живот, които третираме, но никога няма да излекуваме.

Консумацията на алкохол от бременни води до увреждане на мозъчните клетки на плода и детето може да се роди се ражда с психологически и физически деформации. Умишлено задраскваме модалната конструкция. Не си заслужава заради една граматика да рискуваме живота си – като Кати и дъщеря й Карли.

Карли е 43-годишно момиченце. Играе си с кукли, събира портмонета и книжки със стикери. Не може да пресича улицата без придружител. Обича да носи хубави дрехи, но рядко сама се сеща да си измие зъбите. Защото майка й е употребявала алкохол, когато е забременяла. Кати обаче не прекарва времето си в самообвинения, а превъръща тийнейджърската си грешка в мисия: „Вярвам, че ще бъда ужасен човек, ако не направя всичко по силите си, за да предотвратя това да се случи и на друго дете“.

Кати на 16 години, когато забременява с първото си дете.
Кати на 16-годишна възраст, когато забременява с първото си дете.

Това не е поучителна история. Струва ми се прекалено глупаво и за най-глупавата жена, която познавам, да пие по време бременност. Но сигурно толкова глупави изглеждат и пушачите в очите ненепушачите. Няма значение. Никой не е съдник за другия, защото и аз, и ти и те, също като Кати, стоим под него. Не съм религиозна, спокойно. Просто се замислих какво е да изживееш живота на детето си.

Кати разбира за феталния алкохолен синдром, когато дъщеря й е на 16 години, на същата възраст, на която тя самата забременява и през уикендите пие алкохол. Сигурно е смазващо за психиката да си дадеш сметка, че детето ти никога няма да прави секс и никога няма да се напива с приятели – страхът на родителите на 16-годишните. Ненапразно се тревожат. Да живееш за мига понякога е последният постулат на света, на който си заслужа да подчиним житейската си философия. И после се сещам за правите и здрави ромски деца, отгледани от 16-годишни пушачки и алкохолички. Край.

от

публикувано на: 21/01/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: