„Зелена кухня“ – мисията е възможна

07/08/2014

kitchen

Може да купувате само органична храна, произведена в България, и да използвате незамърсяващи природата препарати за почистване, но въпреки това кухнята ви да е бедствие за околната среда. Изстудяването на храната, миенето на чиниите и готвенето изискват голямо количество енергия, немалка част от която – излишно пропиляна.

Предлагаме ви няколко идеи как да направите кухнята си по-спестяващо ресурсите на планетата място.

Натъпчете хладилника с храна.

Изглежда странен съвет, но пълният хладилник използва по-малко енергия от празния. Всеки път, когато отваряте и затваряте вратата, хладилникът трябва да включи мощта си, за да регулира температурата.

Ако вътре има повече храна, отвън прониква по-малко въздух, т.е. по-малко енергия ще е нужна за охлаждането му.

Ако обичайно държите в хладилника си само кутия нискомаслено мляко и зеленчуци и не искате да се презапасявате с хранителни продукти (но пък сте си купили голям хладилник), напълнете бутилки с вода и запълнете пространството.

Внимание: не ги тъпчете една върху друга, добре е да оставяте по 1-2 сантиметра разстояние между нещата в хладилника, за да може въздухът все пак да се движи. И още: никога не изстудявайте непокрита храна – това не само влошава вкуса й, но овлажнява въздуха и кара мотора на хладилника да работи по-усилено.

Разделете хладилника от печката.

Може би кухнята ви е малка и нямате голям избор как да подредите уредите. Но някои неща задължително трябва да избегнете – например пластмаса близо до печката, защото нагряването й води до изпускането на вредни вещества.

И е задължително да оставите разстояние от поне 30-50 сантиметра между печката и хладилника, защото топлината кара двигателя му да работи повече и да хаби повече енергия.

Купете си миялна машина.

Ще спестите 37% повече вода, отколкото ако си миете чиниите на ръце под течаща вода.

Внимание: използвайте модел от последните 10 години, изключете опцията за топлинно изсушаване, пускайте машината само когато е пълна, не плакнете преди това чиниите на чешмата.

Подгрявайте с микровълнова печка.

Ще намалите разхода на енергия средно с 2/3, ако готвите в микровълновата вместо във фурната (дори ако печката ви е на газ).

По много причини не е добра идея да ядете само сготвени в микровълнова печка ястия, но за затопляне на вчерашната манджа – особено за по-малки количества, тя е много по-ефективна. Друг бонус, особено в летните месеци, е, че не затопля кухнята.

А радиацията? Никой не знае със сигурност, но повечето експерти казват, че ще сте ОК, ако не стоите твърде близо до микровълновата печка, докато подгрява храната ви.

Изберете правилните тави.

Печенето в стъклени или керамични тави спестява енергия – те се загряват по-бързо и поддържат топлината по-дълго от металните, така че може да готвите с 25 градуса по-ниска температура.

Не изхвърляйте мазнина в канализацията.

Не само мазнината от пържен бекон, но дори и привидно невинни мазнини като зехтин могат да повредят тръбите и канализацията, както и да замърсят околната среда.

Вярно, че миете мазнината от тиганите с много вода и препарат, но тя неизбежно ще изстине и ще се втвърди. С времето мазнината се отлага по вътрешността на тръбите и те ще започнат да връщат съдържанието си към дома ви (или към нечий друг дом).

За да предотвратите това, изчакайте докато мазнината се втвърди, събирайте я в торбичка за отпадъци и я хвърлете в сметта, когато се напълни.

от

публикувано на: 07/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: