Швейцария се разделя с атомната енергия

13/09/2016

Зелена енергия, вятър

Решението този път не са шоколадът и кравите. 

Вятърните централи и соларните панели вече произвеждат почти 50% от енергията, която в момента Швейцария генерира чрез ядрени електроцентрали. Това показва скорошно проучване, направено от организацията „Енергийно бъдеще за Швейцария“ (Energy Future Switzerland).

Това до голяма степен се дължи на бързия темп, с който се развиват инвестициите в енергията от възобновяеми източници.

„Ако тази скорост на развитие се запази, ядрените централи в Швейцария могат изцяло да бъдат заменени с възобновяеми източници само в рамките на шест години.“

Думите, предадени от „Суисинфо“, са на директора на организацията с нестопанска цел – Иниас Варнер. Ръководената от него структура си партнира с предприятия за комунални услуги и други участници в бранша, за да промотира енергийната независимост, но и за да развива нови възобновяеми източници на енергия.

Аварията на японски ядрен реактор Фукушима-1 през март 2011 г., която беше причинена от цунами, е сред основните причини Швейцария да вземе решението за постепенно прекратяване на производството на ядрена енергия.

След окончателното приемане на този курс преди пет години швейцарските власти се опитват да решат какво да правят с петте си ядрени централи, които в момента експлоатират. Парламентът отказва да даде конкретна дата за окончателното спиране на централите. Въпреки това законово е установено, че европейската държава трябва да се раздели завинаги с ядрената енергия до 2050-та година. Съгласно тази държавна политика 3 проекта за изграждане на нови централи бяха окончателно отхвърлени. След ядрения инцидент във Фукушима Германия също взе сериозни мерки за преминаване към възобновяеми енергийни източници, затваряйки 8 от своите 17 ядрени електроцентрали, като се очаква останалите 9 да прекратят работа до 2022 г.

На 27-ми ноември тази година в Швейцария ще се проведе референдум относно съдбата на съществуващите ядрените централи. В момента тече популярна кампания, която призовава за конституционни промени, забраняващи за отопление и електроснабдяване да се използва ядрена енергия.

По данни на Федералната служба по енергетика през 2015 г. потреблението на електроенергия в Швейцария се е повишило с 1.4%, достигайки 58.2 милиарда киловатчаса (kWh). Повече от една трета от енергията за неговото задоволяване (22. 1 милиарда киловатчаса) идва от петте ядрени електроцентрали.

Има обаче една уловка при цялостната подмяна на ядрената енергия със зелена. Според проучването, голяма част от възобновяемите източници на енергия, на които Швейцария ще трябва да разчита, се намират извън нейните граници. Това, естествено, ще доведе до затруднения, особено в сферата на сигурността. Швейцария, която и в момента до голяма степен разчита на европейската мрежа за електроразпределение, ще трябва да добива дори още повече електричество от вятърни централи и други алтернативни източници, разположени в Германия, Франция и останалите съседни държави.

от

публикувано на: 13/09/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: