„Златният кос“ пя за 39-и път

28/03/2013

На 1 април от 19.30 часа интернет радио Бинар предаде пряко по видеостриймващ канал от Сатиричния театър 39-ия фестивал на хумористичната и сатиричната песен „Златният кос“.
Сценарист на спектакъла е Борис Арнаудов. Ето какво сподели той относно тазгодишния фестивал:
“Златният кос” раздели протестиращите. Това е изводът от последните социологически проучвания за протестите в страната. Анонимни лица разпространяват версията за създаването на три мафиотски структури в „Златния кос“: поетична, музикална и артистична. Те обслужвали интересите на различни монополи и нарушили екипния принцип в творческия процес. Сипят се обвинения и за политически пристрастия, за принадлежност към различни политически окраски. Привърженици на Златния кос опровергаха тези слухове като представиха официално медицинско свидетелство, в което се удостоверява, че Косът е далтонист по рождение (неговата рождена дата е 1 април 1975). Нечистоплътни подмятания имат за цел да обвържат Златния кос и с бившата Държавна сигурност. Точни проучвания доказват друго. През 1979 прозвучава песента “Направи си сам” (В.Самуилов, Н.Андреев, Ст. Данаилов). Активни борци против фашизма и капитализма се чувстват засегнати от темата и реагират незабавно. Идеологическият отдел на тогавашния ЦК на БКП забранява песента да се излъчва по радиото. Но както обикновено се случва, истината трудно изплава от блатото на сквернословието.
Подеха се също и призиви корупционните схеми на Златния кос да влязат в дневния ред на служебното правителство, злоупотребените пари да бъдат възстановени в бюджета на БНР. Всеки може да провери с какви трохи се е изхранвал Косът през изминалите години. И ако е оцелял, причината е в убеждението, че този уникален и смислен проект трябва да продължи съществуването си и да се доразвива. Това е убеждението на няколко поколения творци, които всеотдайно работят за идеята, а не за парите.

 

Тази година ще се проведе 39-ият фестивал на хумористичната и сатиричната песен. Отново ще бъдат обединени усилията на най-добрите наши поети-сатирици, известни композитори в областта на популярната музика, артисти от всички столични театри, студенти от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Сценарист е Борис Арнаудов, режисьор – проф. Румен Рачев, водещ – Веселин Ранков.

 

“Златният кос” – фестивалът на социалните вопли и политически страсти, любовните терзания и емоционалните изблици, плахите надежди и измамните илюзии.

На 1 април в салона на Сатиричния театър “Алеко Константинов” е срещата на Златния кос с публиката. Тя ще чуе и гласовете на протестиращите – негови противници и привърженици. И ще даде най-точната оценка.

Колкото по-трудно се доберем до успеха, толкова по-трудно ще го загубим. Нека да не забравяме, че много често печели онзи, когото не приемат сериозно.“

Водещ на 39-ия фестивал „Златният кос“ е Веселин Ранков, режисьор – проф. Румен Рачев, сценограф – Петьо Начев и музикален редактор – Пламен Петров.

от

публикувано на: 28/03/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: