Възможностите за масов спорт в София

30/07/2014
Serdika_Beach
Панорамна снимка към игрищата за плажен волейбол и плажен футбол на покрива на столичния мол „Сердика“.

В разгара на лятото столицата опустява, след като всички заминават по планини и морета, села и вили. Но за онези, които са останали или нямат възможност по една или друга причина да летуват извън най-големия град в България, София предлага доста възможности за забавления и спорт. При това масов спорт, без да се изискват строги тренировки и задължителен режим.

Въпреки че не е разположен край морето, столичният град предлага възможност за практикуване на доста летни дисциплини. Една от тях е набиращият все по-голяма популярност плажен волейбол. На покрива на търговския център „Сердика“ има пясъчен корт, както и игрище за плажен футбол. През уикендите доста често се организират любителски турнири, като таксите за участие не са високи – от 15 до 45 лв. на отбор. Игрището може да се ползва по всяко време, стига да не вали дъжд. За доброто настроение има и доста приятен бийч плаж със страхотна гледка над София и към Витоша и Стара планина. Всяка събота и неделя има и безплатни курсове по Zumba, което е аеробика в ритъма на музика.

За любителите на водните спортове на разположение е Панчаревското езеро, където има доста атракции – водни колелета, канута и други подобни забавления. А на 50-ина километра е и езерото край Правец, което предоставя прекрасни условия за водни ски и други подобни спортове, стига да разполагате с необходимото оборудване.

Но да се върнем към градската среда. Във всеки квартал вече има футболни игрища с изкуствено покритие (на места и естествено), като цените варират от 50 лв. до 110 лв. на час. По-голямата част от центровете разполагат и с осветление, тъй като през лятото хората предпочитат да избягват горещините денем.

И ако футболът е може би най-масовият спорт, то за второто място може да претендира тенисът (ако не се броят залите за фитнес). Само в Борисовата градина има четири доста сериозни тенис клуба.

Tenis
Кортовете на тенис клуб „Левски“, на които винаги има много желаещи за игра.

В тях спокойно може да играят както любители, така и ентусиасти, които все пак искат да имат инструктор. Един час на корта върви от 15 до 30 лв. В Борисовата градина се намира и най-старият тенис клуб в София, който е в непосредствена близост до „Цариградско шосе“. На него има възможност и за вечерни сесии, тъй като от няколко години има осветление.

Karta_park
На картата на Борисовата градина добре се виждат съоръженията за спорт.

Отлични условия за тенис има и в кв. „Младост“, до стадион „Академик“, в периферните квартали като „Банкя“ и „Драгалевци“, в „Студентски град“ и на доста други места.

Столицата разполага и с центрове за плувни спортове, като може би най-добре организиран в това отношение е басейнът „Спартак“.

Той има басейн с олимпийски размери, както и такъв за водна топка. Освен това има и специални съоръжения за деца.

Цените за посещение на басейна и фитнеса в комплекса варират между 10 и 14 лв. в зависимост от часа. Плувен басейн с традиции е и този, разположен в Спортната палата.

С басейни могат да се похвалят комплексите „Царско село“ и „Макси“. „Царско село“ е любима дестинация за много професионални отбори, защото разполага с няколко футболни терена с естествена трева (по тази причина се провеждат и много детски турнири там), външен и вътрешен басейн, удобна фитнес зала, спокойствие и красив парк – и всичко това в близост до центъра на София.

Плувният басейн "Спартак", който е с олимпийски размери
Плувният басейн „Спартак“, който е с олимпийски размери.

София предлага условия дори за конна езда, като едно от местата е в самия център на града, в Борисовата градина. Обучение на манеж с инструктор за 20 минути струва 20 лв., а за половин час – 30 лв. Разходка с пони за деца пък излиза 3 лв. на обиколка.

За по-екстремните любители на ездата конната база „Хан Аспарух“ до стадион „Славия“ предлага повече възможности, а за любителите на планинската езда е конната база в „Драгалевци“.

Ezda
Конната база „Хан Аспарух“ до столичния стадион „Славия“.

Условия за масов баскетбол и волейбол може да се намерят в много зали, но това става по-трудно, защото обикновено съоръженията са заети от различни клубни и национални отбори. Преди зала „Христо Ботев“ да се превърне в база на Българската федерация по волейбол всеки свободно можеше да отиде да играе срещу заплащане (50 лв. на час). Вариант за волейбол/баскетбол са и училищните зали, стига да е извън учебно време.

Със сигурност София предлага още много условия за спортове като тенис на маса, спортно катерене, колоездене, гимнастика, бокс и бойни спортове. Така че, ако градът се изпразва по време на летните месеци, не се притеснявайте. Няма да е скучно, стига да искате да поспортувате. Пък било то и с малко кросче в някой от столичните паркове…

от

публикувано на: 30/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: