Книги, които ви карат да искате да живеете

17/07/2014

Можете да лекувате депресията и лошото настроение с шоколад или силни напитки, но много по-полезно за здравето е да прочетете хубава книга. Това е отличен начин да преживеете ничий чужд живот и да наместите своя. Особено когато лошото време просто ви шепне: „Остани си вкъщи, легни си и прочети нещо!“.

Подбрахме за вас десет книги, които са способни да донесат малко слънце и в най-унилия дъждовен ден.

1. Джером К. Джером, «Трима души в една лодка (без да става дума за кучето)»

3619.max

Времето минва, епохите се сменят, но читателите по старому не могат да се откъснат от напълно невероятната история а пътешествията на трима безгрижни английски джентълмени по Темза.

Тази книга, наситена с класически британски хумор, е истинско лекарство за тъга. Проверено е от няколко поколения щастливи хора.

2. Джоан Харис, «Къпиново вино»

meat_wine

Това е трогателна приказка за възрастни. Книга за търсенето на себе си, за промените, за това, че магията е на всяка крачка около нас и трябва само да се научим да я виждаме.

Историята на главния герой, който отива на село, за да търси себе си и щастието, може да вдъхнови милиони хора да променят поне нещо в живота си и да започнат да се отнасят към нещата по-просто и леко.

3. Рей Бредбъри, «Лекарство против меланхолия»

Бредбъри

«Когато всичко е изгубено, остава надеждата» – казва герой от един от разказите на Бредбъри. И тези думи могат да станат епиграфия към целия сборник «Лекарство против меланхолия». На страниците му винаги ще се намери място за тъжни усмивки и добри чудеса, ликуване и тревога, печал и безкрайна жажда за живот.

4. Фани Флаг, «Пържени зелени домати»

домати

Ако доближите това томче до ухото си, вероятно ще чуете нечии смях , плач, разговори, шум от влак, шумолене на листа, звън на вилици и ножове.

Заслушайте се в звуците, които напират през обложката, и ще научите историята на едно малко американско градче, в което, както навсякъде по света, се преплитат любовта с болката, страховете и надеждите, приятелството и омразата.

5. Дейвид Мичъл, «Облакът Атлас»

featured_cloud_atlas_quad

Този роман не бива да се гълта на един дъх. Трябва да му се наслаждавате като на невероятна симфония – идеално съзвучие между шест инструмента, шест живота на една душа.

Това е книга, която всеки ще разбере по свой начин, тя е като мозайка, от която различните хора създават съвсем различни картини. Вълшебство? Без съмнение.

6. Братя Стругацки, «Понеделник започва в събота»

ponedelnik_v_sybota14

История за веселите сътрудници на тайнственото НИИЧАВО, където съвсем сериозно се занимават с изучаването на магията.

Хуморът на Стругацки е трудно да бъде сравнен с каквото и да било – той трябва да се почувства, разбере,  затова непременно трябва да се чете тяхната лека, жива и изпълнена с оптимизъм проза.

7. Ерленд Лу, «Наивно. Супер»

800px-Erlend_Loe

Най-известният роман на Ерленд Лу за млад човек, който преживява «криза на средната възраст», само на пръв поглед изглежда наивен и смешен. Но ако се вгледаш по-внимателно, ше видиш, че тази оптимистична книга е умна и трогателна, а детайлите й са описани майсторски.

И ще разбереш, че най-лошата алтернатива, която може да избереш, е да се превърнеш в човек, заради когото светът ще стане по-лош, отколкото е.

8. Елизабет Гилбърт, «Яж, моли се и обичай»

eat_pray_love1-1024x803

Това е автобиографична история на съвременната успешна жена, загубила вкус към живота, която си го възвръща.

Тя напомня на всеки читател за това, което наистина му се иска, и за какво мечтае – за свободата, щастието, за умението да получаваш удоволствие и да живееш в мир със себе си.

9. Джон Ървинг, «Правилата на дома»

b6bbe9e29a16f1c9607bcc5ef32fea93

Роман, който не може да се разкаже с две думи. На повърхността – сага за семейство, всеки от членовете на което се опитва да намери мястото в нашия странен и абсурден свят.

Но в дълбочина това е просто самият живот във всички негови проявления – не винаги правилен, удобен, щастлив, но винаги прекрасен. Книгата е огромен опит с привкус на ябълков сайдер.

Източник: AdMe.

от

публикувано на: 17/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: