Германската градушка съсипа Бразилия

10/07/2014

http://www.youtube.com/watch?v=KHHZnOAMTGI

Силната градушка в горещия 8 юли изненада хиляди софиянци, но това не попречи на доста футболни фенове да изгледат на живо под открито небе нечувания резил на Бразилия в полуфинала на Световното първенство.

След като бурята в София утихна, до НДК, където е разположена специална шатра с големи видео стени по случай Мондиала в Бразилия, заприиждаха десетки фенове на Германия и Бразилия. Мачът започна в 23,00 ч. и приключи 30 минути по-късно. Срещата в Бело Оризонте не бе прекъсвана, просто Бундестимът показа пълната си мощ и вече водеше с 5:0!

За протокола полуфиналът завърши с разгромното за Селесао 1:7. Нечувано! Най-вече защото предишната най-тежка загуба на бразилците бе с 0:6 в Рио де Жанейро от тима на Уругвай преди 94 години – през септември 1920. Което си е цяла вечност. Оттогава Бразилия се превърна в най-голямата футболна сила с пет световни титли. И очакванията към момчетата на Луис Фелипе Сколари преди Мондиала през 2014 бяха огромни.

Brazil_proval

Все пак държавата пръсна луди пари, за да организира това световно, въпреки че голяма част от населението тъне в мизерия. Протести не липсваха още преди началото му, като многократно местните жители се опитваха да възпрепятстват строежите и реконструкциите на стадионите. В крайна сметка страстите им бяха озаптени, защото футболът в Бразилия е нещо като религия. И когато шестата световна купа изглеждаше на две крачки разстояние… дойде звучният шамар.

Поражението с 1:7 отприщи сериозни вандалски прояви в много градове в страната. В един от баровските квартали на Бело Оризонте, където се игра въпросният полуфинал, настана истинска улична война, вследствие на която бяха задържани 12 човека. На излизане от Естадио Минейрао пък доста фенове се опитаха да изпочупят всичко, което им се изпречи.

Вандалски прояви заляха и Сао Пауло, където всички бяха готови да празнуват, но вместо това агресията изби на максимални обороти.

Полицията имаше сериозна работа и на прочутия плаж Копакабана в Рио де Жанейро, където също имаше масови сбивания. В Куритиба пък бяха запалени 15 автобуса на местния градски транспорт.

Ексцесии не липсваха и в Салвадор и Ресифе, където разгневени фенове чупеха наред и създаваха грижи и главоболия за местните власти.

Поражението с 1:7 ще се помни дълго време и със сигурност ще остави тежка следа в Бразилия. И най-вече ще даде отражение в цялата държава. Насилие, кръв, агресия, пожари, позор.  Да не си на мястото на президента на страната Дилма Русеф в момента…

от

публикувано на: 10/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: