Ирландски ли е произходът на думата Бразилия?

25/08/2016

Бразилия

Непосредствено след края на Олимпиадата думите Рио и Бразилия все още отекват в съзнанието ни. Възможно ли е обаче името на южноамериканската държава да е с ирландски произход? Според известния английски дипломат Роджър Кейсмънт това е напълно възможно.

Преди повече от 100 години сър Роджър Кейсмънт (1864-1916) изнася в Националната библиотека на Ирландия лекция с доста интересно съдържание (пълния текст можете да намерите тук). В най-общи линии неговата теза е, че името на държавата Бразилия произлиза от келтско наречие на староанглийския език, пренесено в Новия свят чрез португалския . Според него думата „Бразил“ (стр. анг. – Brazil) търси корените си в името на митологичен остров „Хай-Брасил“ (стр. анг. – Hy-Brassil). Това е легендарен остров, който би трябвало да се намира на запад от Ирландия. В различни средновековни източници той бил наричан още „Обетования остров“, „Островът на блажените“ или „тир на нОг“ (стр. анг. – tir na nOg”) –„страната на залязващото слънце“ . Островът се появява главно в средновековни текстове, третиращи пътешествията на Св. Брендан.

За да докаже произхода на думата, Кейсмънт се позовава на исторически съчинения, налични в неговото време. Той смята, че изразът „Хай-Брасил“ за първи път се появява в легендите на племената от атлантическото крайбрежие, корените му са келто-иберийски и, според него, датират чак от времето „на Антантида и потъналия материк, обитаван от ирландци, иберийци и вероятно финикийци“.

В наши дни деривати на името „бразил“ са често срещани в разпространени ирландски и португалски фамилии като например „Кленбрасил“. Различни изписвания на думата могат да бъдат открити в многобройни ирландски ръкописи. В съчинението на Джеймс Хардиман „Историята на остров Голуей“ (1820) пък се споменава езическо полубожество с името „Бресаил“ (анг. – breasail).

Друг вероятен корен на името може да се търси в името на Св. Брикън, който обитавал Арановите острови заедно със Св. Една в края на пети и началото на шести век. Тройката ветровити острови се намира близо до западния бряг на днешна Република Ирландия. Живеещият на тях Св. Брекън бил наричан още Бресил, като се смята, че името било производно на гелтските срички „брес“ и „аил“, наподобяващи много английското произношение на името на южноамериканската държава.

В множество средновековни карти „брасил“ се поява като име на остров, разположен на югоизток от островите Скелинг. В други карти с това име се назова един от Азорските острови, като вероятно става дума за този, който днес е познат като Терсейра. Най-ранната карта, в която думата фигурира като географско понятие, пък е дело на Анджелино Далорто от Генуа и е от далечната 1325 г. В нея остров с името „Бразил“ фигурира като голям диск, разположен южно от Ирландия. Името продължава да се появява в множество по-късни италиански и каталански карти.

Твърди се също, че преди Христофор Колумб да се отправи към Америка през 1492-а, взел една карта, нарисувана от Тосканели, посочил острова на Св. Брендан и казал: „Сигурен съм, че земният Рай се намира на острова на Св. Брендан, който по Божията воля още никой не може да достигне.“ Дали Колумб е бил прав и Бразилия наистина е раят на земята, това всеки може да прецени за себе си.

В края на материала обаче дължим на читателите едно уточнение около личността на сър Роджър Кейсмънт. Той е бил британски консул в Португалска Източна Африка, Ангола, Конго и Бразилия. В Африка се прочува като защитник на човешките права и правото на труд, за което бива посветен в рицарство през 1911 г.

Роджър Кейсмънт
Роджър Кейсмънт позира с коренни жители на Перу.

Това е само една страна от личността му обаче, защото Сър Роджър Кейсмънт е изключително отявлен ирландски националист. Това донякъде обяснява смелите му теории за връзките между Бразилия и Ирландия. Но не те, а радикалните му политически постъпки му отреждат място в историята.

Всъщност Кейсмънт е единствения англичанин, екзекутиран през Първата световна война по обвинения за шпионаж и национално предателство. Непосредствено преди избухването на войната той става част от антибританското движение в Ирландия. След започването на бойните действа той е твърдо убеден, че само Германия може да осигури независимост на Ирландия. Дори заминава за Берлин, където се надява да измоли изпращане на експедиционни части в родината си. Настоява и за формирането ирландска армия, която да се сражава на страната на Германия.

През 1916 г. е заловен от англичаните и скоро след това бива екзекутиран.

от

публикувано на: 25/08/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: