Modern Sounds

12/02/2013
личен архив
Salud, dinero y amor!

Modern Sounds

Преди половин век Рей Чарлз, известен като „Геният“ предлага на почитателите си едноименен албум, преминаващ жанровите граници с оправдан риск да бъде обвинен в трафик на звуци, настроения и най-вече истории. В навечерието на поредния комерсиален Св.Валентин Мадлен Пейру рискува с концепцията и над половината от композициите от плочата на Гения, включително с неподходящата за розовия ден Bye Bye Love. С което не само печели уважението ни, а и място в плейлиста на Дуенде в началото на всеки час на този двоен празник.

Концепцията Re-DisCOVERy трайно намира своето място във вечерния микс на Дуенде, а тези, които следят поредицата за етикетите и концепциите в джаза чрез подкастите на Слънчев джаз+ в сайта на Радио Бинар, със сигурност ще открият в проекта на Пейру поредното доказателство за непреходността на добрия вкус без значение от пришиваните му емблеми. Защото както брадър Рей и тя вижда в тях само вериги, които трябва да бъдат махнати (не случайно Take These Chains е откриващата песен при нея, при Рей е чак откриваща втората страна на втората плоча).

Говорейки за (пре)разказани истории, при плочите на Рей от началото на 60-те, материалът е най-много на четвърт век, а автобиографичната му отнесеност – относителна. Мадлен Пейру включва в своя (пре)прочит почит и към други свои любимци – Ленърд Коен (Bird On the Wire, чийто испански вариант на Кико Венено също е в Дуенде-ротация) и Бъди Холи (Changing All Those Changes, чието заглавие може също да е и наше подзаглавие).

За традиционалистите в празнуването (а и не само) е I Can’t Stop Loving You  с неповторим – както и на още пет парчета от албума – стринг-аранжимент на маестро Винс Мендоса (в Дуенде често звучат откъси от албумите му с Метропол оркест посветени на Лорка и на Завинул, както и първата му призната Дуенде-любов, Jazzpaña). Можете да се доверите на фен на минимъла, според когото такава оркестрация е може би най-подходящата за ниския регистър на Пейру и деликатните клавири на Лари Голдингс.

Колкото до другите празнуващи, загатнатата вечерна предпремиера на Duende Re-DisCOVERy Channel, вдъховена от поредицата на Putumayo „Music from Wine countries“ с начало 21 ще ни припомни любими теми от Стария и Новия винен свят в нови и стари версии за (пре)откриване.

Честито, наздраве и любов!

от

публикувано на: 12/02/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: