Коментарът мьи е по-добър от коментара тьи!

27/06/2014

червен картон

“А, ние сме в ефир! Аз тъкмо се радвах, че този път нямаме имейли от зрители, които да казват, че сме идиоти, както често става” – Камен Алипиев, след Англия–Украйна на Евро 2012.

Коя е най-мразената професия в България?

Не вдигайте ръка и не подскачайте по чиновете. Не е политик, колкото и да ви се иска. Най-мразената професия в България е… футболен коментатор! Прав съм, нали?

И винаги трябва да дойде някое европейско или световно първенство, за да скочи цял един биросмучещ изтерзан народ срещу Врага. А Врагът е ясен. Викаха му шпикер едно време.

Едва ли някой има обяснение как се става футболен коментатор в България. Учи ли се за това? Карат ли се някакви курсове? Специализации? Абе, как се появяват зад екрана тези хора, наистина? И защо винаги са мъже? И защо постоянно толкова много ни дразнят?

Въпроси много, а отговори не дебнат от никъде!

Българският футболен фен водеше неравна битка над 20 години с култовия Петър Василев – Петела, докато накрая го свали чрез „мрънкащ преврат” да не кукурига повече от националния футболен стобор.

И какво? На актуалното в момента световно първенство в Бразилия вече се появиха сълзливи вопли да се върне този Титан на шаблоните, защото наследниците му са мега по-зле и от него. Изтрещяхте бе, хора!

Стигна се дотам, че в момента за Ивайло Ангелов само плакати „Търси се жив или мъртъв!!!” не са разлепени по дърветата в парка. И защо, по дяволите?

Не коментирал мача, който се играе в момента, а разказвал ненужни факти за роднините на футболистите, изровени в Интернет. Е, голяма работа! Има си стил човекът. Вие пък големи разбирачи се извъдихте! Футболът е проста игра, ако и коментаторът коментира това, което всички виждаме в момента, нещата съвсем ще изпростеят.

Ще кажете, че родните коментатори проявяват пристрастност към любими отбори, а така не бива. Вие сте за Уругвай, а шпикерът надава боен вик на скопен скункс при гол на Руни от Англия. Или пък сте за Гана, понеже тъща ви се казва Ганка, а дикторът пищи на доброкачествен оргазъм при отбелязано попадение от бразилския Азис – Неймар. Ами идете вие да коментирате безпристрастно и да ви видим!

Все някой ви е крив. Имам чувството, че дори не гледате мачовете, а слухтите като агент от ДС дали Никола Ибришимов ще направи лапсус или Валери Генов ще си позволи някой жаргон. За да ги заръфате като прегладнял Суарес – до кокал. Аман от специалисти!

Но понеже в България всеки разбира от футбол, ето няколко предложения за сваляне на напрежението, свързано с така омразните ВИ родни футболни коментатори:

Първо: КОМЕНТАТОРИ НА СЛУЧАЕН ПРИНЦИП

Преди всяко голямо футболно първенство някоя от марките бира да пуска игра с капачки (или там каквото и да е), а победителите да заминават, за да коментират мачовете. Всеки мач – различен случаен фен!

Второ: КОМЕНТАТОРИ СЪС СУБТИТРИ

Наемат се сценаристи без работа, отпаднали от българските сериали за съответния сезон. Те гледат мача и в реално време набират текст в долната част на екрана. Може да се помисли и за използване на емотикони, изобразяващи натурални български псувни за по-голям реализъм.

Трето: КОМЕНТАТОРИ ОТ „БИГ БРАДЪР”

Представете си следната картинка: в къщата на „Големия брат” са затворени за един месец (докато трае първенството) типажи от сорта на Емо Чолаков, Краси Радков, Лютви Местан, Гошо от Почивка, професор Вучков, врачката на Берлускони и доктор Енчев. И дневните им мисии са да коментират мачовете. Ще е КУЛТ, повярвайте! После зрителите гласуват и най-омразният коментатор отпада от риалитито.

Четвърто: КОМЕНТАТОРИ–РАПЪРИ

Не гледайте подозрително! БГ рапърите са тотален хит, а някои от тях въртят такъв убийствен фрийстайл, че могат да коментират незабравимо.

Примерно: „Меси пак го вкара, боли го фара, баси гъзара, коментира Шамара.”

Или: „С линиите на терена иде ми да се заема, топката бих гонил ниско, аз съм коментатор Криско!”.

Или пък: „Таз тревица тъй зелена, ще ми се да е сушена, все по-яко ме зомбира, Спенс за вас ще коментира!”.

Ето така и малолетните ще се запалят по „ритането на топка” или „да ритаме мач”, както беше в едни древни времена без компютри.

Пето: КОМЕНТАТОРИ – ТРИЗНАЧКИТЕ

Помните ли Вяра, Надежда и Любов от Благоевград? Онези три сестрички, превърнати насила във ВИП-атракции? Имате ли си представа какъв купон ще настане, ако те коментират футболни мачове? Бедна ви е фантастиката. Ще ревете с глас, докато на три гласа ви крещят: „Дека им е топкатаааааааааааа?”. И Иво Ангелов ще ви се стори кротко пионерче.

Можем да продължим до безкрай: коментатори – алкохолици, коментатори – деца, коментатори – плеймейтки, коментатори – говорящи папагали, коментатори – роми, коментатори – попове, и т.н.

Така че проблемът ВИ с най-мразената професия в България е лесно решим.

А футболът все пак е просто една игра!

“Съгласен съм напълно с вас, но мога да се разгранича” – Ивайло Петев, при откриването на Евро 2012.

от

публикувано на: 27/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: