Европа остана само с шест отбора на Мондиала

27/06/2014

fifa-world-cup-2014-brazil

Шест отбора от Европа ще има на осминафиналите на Световното първенство по футбол в Бразилия. Това е равносметката след изиграването на мачовете от осемте групи.

Холандия, Гърция, Франция, Германия, Швейцария и Белгия успяха да се класират сред 16-те най-добри на планетата. Испания, Италия, Англия, Португалия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Русия стегнаха багажа и рано-рано се прибраха към Стария континент.

От 13 отбора от зона Европа останаха 6 или почти наполовина по-малко.

Причините може да са няколко. Сериозната влага, горещото време и големите разстояния от град до град в Бразилия допълнително усложниха еврограндовете. Като прибавим и умората, която състезателите на европейските национални отбори са натрупали след изтощителните клубни сезони, може са се направят някои изводи. Звездите на отпадналите европейски тимове прото не игараха на 100%.

Някои от тях дори се жертваха в името на националния си флаг, като Кристиано Роналдо, който стисна зъби и носи капитанската лента на Португалия въпреки че има проблем в коляното.

Испанците пък се разделиха с короната си и не се разминаха с проклятието на световните шампиони от Франция през 1998 и на Италия през 2006. Станали първенци на планетата, тези три отбора отпадат още в груповата фаза четири години по-късно. И при Испания грешките са подобни на тези на Франция и на Италия. Застаряване на основните играчи, умора, пренасищане с трофеи и слава.

Англия? За пореден път отборът е голямото разочарование. Въпреки че на хартия разполагат с едни от най-силните футболисти и с едно от най-силните клубни първенства, англичаните отново нямат национален отбор. Като този път не успяха да запишат нито една победа в група с Италия, Уругвай и Коста Рика. Истинска катастрофа!

Голямо разочарование преживяха и руснаците, които не успяха да преминат група с отборите на Белгия, Алжир и Южна Корея. И ако Сборная не може да излезе в такава конкуренция, трябва сериозно да се замислят за милиардите, които изсипват във футбола си. А след четири години именно Русия ще бъде домакин на Мондиала.

Така осем отбора от Северна, Централна и Южна Америка ще играят на осминафиналите (първите два мача са все едно Копа Америка с латиноамериканските дербита Бразилия – Чили и Колумбия – Уругвай), шест са от зона Европа. Последните два отбора са от Африка – Нигерия и Алжир.

Така във футболния топ 16 на света липсват представители на най-многолюдния континент Азия и на Океания.

Това е положението, а сега всички в един ритъм (каквото е основното послание на Мондиала), латиноамерикански ритъм!

от

публикувано на: 27/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: