През деня неуморно изграждам, през нощта без пощада руша

21/06/2014

Заглавието е цитат на последните две строфи от първия стих на „Черна песен“, едно от произведенията на Димчо Дебелянов, което може да се приема за програмно по отношение на българския символизъм. Произведението смесва блян и реалност, а обърнатата перспектива извежда липсата на връзка между тях.

По определен начин „През деня неуморно изграждам,// през нощта без пощада руша“ обобщава явленията, за които ще стане дума по-нататък. Питаме се какво изграждаме и какво рушим и кога изграждането е равно на разрушение? И още – как се руши наследството, докато чиновниците се барикадират зад процедури и становища.

Темите в предаването:

1. Тема с продължение – ПК “Спартак” – аквариумът или рибките.

Питаме Министерството на регионалното развитие (МРР) кога ще стартира процедурата по прехвърлянето на басейна от активите на Столична община към тези на ММС. Отговорът на МРР е че “може да предприеме действия след като Министерството на младежта и спорта предостави необходимата обосновка.” Да разбираме ли, че фактът, че сградата се руши и че е необходимо тя да бъде запазена и да продължи да функционирa според предназначението си не е достатъчно добра причина?

2. Бутафорията насред историята

Председателят на Българския национален комитет на ICOMOS („Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места”)  – доц. Стефан Белишки по повод декларация на организацията за неавтентичните реконструкции върху археологически обекти.

По информация на ICOMOS около 80 млн. лв., чиито източник са главно европейски фондове, са насочени към бутафорни строителни проекти, докато бюджетът на Министерството на културата за спасяване на културните паметници, които се нуждаят от реставрация и консервация е едва 500 хил. лева.

 Може ли да бъде атракция историята или е достатъчно да бъде съхранена във вида, в който съществува?

Докато се „застроява“ историята, собственици на крайбрежни парцели от Бургас се борят да продължат застрояване в района.

3. Де, бре, курорте!

Бургаските собственици на крайбрежни имоти по повод обсъждане на инициативата на  Екоминистерството за обособяване на крайбрежна паркова зона – „Софиянци да си строят паркове в София.“

4. Статус на седмицата – английска реклама на българското Черноморие от 1965-та година представя страна ни по-добре пред чуждите туристи от българските такива, заснети напоследък.

от

публикувано на: 21/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: