Бинар с награда „Сирак Скитник“ за иновативни проекти

26/01/2013
Галерия снимки: Анна Калчева
инж. Александър Пешев и дир. на Бинар Паулиана Новакова

Българското национално радио връчи наградите „Сирак Скитник“ за 2012 година на тържествена церемония по повод на 78-годишнината на радиото.

За първи път беше връчена награда в категорията „Награда онлайн – за иновативни проекти“. Тя беше присъдена на екипа на Радио „Бинар“.

Паулиана Новакова, директор на интернет радио „Бинар“:

„Голямо щастие е да ти се случи, да започнеш да правиш нещо ново. На мен ми се случи! Благодаря на БНР, защото в ДНК-то на радиото, като такова е заложено новото. Радиото има дързостта да отглежда бъдещето в себе си, за което изключително съм благодарна. Благодаря за подкрепата на колегите, за доверието и най-вече за въображението, което е заложено във всички ни, във гените ни.“

Новата мултимедийна програма предлага качествено онлайн и офлайн съдържание, предназначено за младите аудитории. Интернет радиото дава възможност на аудиторията си да излезе от матрицата на очакваното, като слушателят става и зрител, и участник в социалните мрежи. Той може сам да програмира своето участие и да изгражда „своето“ радио. „Бинар“ е гранична сфера между технологиите и езиковите средства на радиото, телевизията и социалните мрежи. То провокира младите, към които е ориентирана основната част от програмните линии. Публиката може сама да надгражда съдържание, да създава плейлисти или да чуе харесвано предаване в избрано време.

Седемте денонощни музикални канала на „Бинаp“ предлагат всички музикални жанрове от фондовете на БНР, включително инди, поп, етно, уърлд, чил аут. Радиото стартира с програма от разнообразни предавания, ориентирани към интересите на активните млади хора. Тематично те следват модерния начин на живот и интереси – гражданска активност, алтернативни форми на изкуство, екология, пътешествия, познавателни игри.

Двата слогъна на новата медия „Не бъди аналогов“ и „Свобода от схемата“ са профил на духа и посоките на развитие и комуникация.

В духа на най-новите тенденции на модерно медийно развитие, Бинаp вече разработва и своята платформа, под която ще бъде достъпно чрез мобилните устройства.

Голямата награда „Сирак Скитник“ бе връчена на акад. Христо Недялков – диригент на Детския хор на БНР – за цялостен принос в развитието на радиото.

Академик Христо Недялков – действителен член на Българската академия на науките е ярък представител на нашата творческа интелигенция. Създаденият и ръководен от него вече четиридесет и осем години Детски хор на Българското национално радио е представял България с голям успех на редица международни културни форуми, фестивали и конкурси, концертирал е в около тридесет страни на четири континента.

Награда за радиожурналистика получиха водещите Никола Миладинов и Георги Марков и Даниела Младенова – музикален редактор на седмичния външнополитически обзор на програма „Хоризонт“ – „Събота 150“.

Връчени бяха и три награди „Сирак Скитник“ за радиопредаване – на екипа на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ – Красимира Йорданова и Росица Кавалджиева, на екипа на предаването „Различният до мен“, с водещи Емил Янев и Кин Стоянов, и на предаването „По първи петли“ на Радио „Благоевград“, излъчено в националния ефир на 22 май 2012 година, с реакциите в първите часове след земетресението в Югозападна България.

Награда за принос в утвърждаване на регионалната тематика в програмите на БНР беше връчена на водещия на предаването „Чуй София“ Красимир Мартинов.

Специална награда „Сирак Скитник“ 2012 г. бе присъдена на радиоконкурса за детско литературно творчество „Искри“ на Програма „Христо Ботев“.

Бяха връчени две специални награди на Програмния съвет на БНР, посмъртно- на Стефан Радованов – дългогодишен радиожурналист и програмен директор на БНР от 2004 г. до 2012 г., и на Миглена Наумова Шмитц, за създаването на предаванията по програма „Хоризонт“ – „Бъди какъвто си“ за българска поп- и рокмузика и „Евробокс“ за европейски музикални новини.

„Златният глас на радиото“ – специална награда в памет на журналистката Надежда Дженева, едно от знаковите имена на програма „Хоризонт“, беше връчена на Диана Чепишева – кореспондент на БНР в Брюксел

Награда „Сирак Скитник“ за 2012 година за особен принос при внедряване на технологични и технически новости в радиопроцеса получиха Анатолий Радев и Андрей Петренко – екипът на Дирекция „Информационни и нови медийни технологии“  – за работата по старта на Радио „Бинар“ и екип от отдел „Технически“ на Дирекация „Техника“ с ръководител Димитър Мутафов – за работата по техническото и технологично изграждане и пускане в експлоатация на студийната база на Радио „Бинар“.

Гостите на тържествената церемония слушаха изпълненията на Биг бенда на Българското национално радио с диригент Антони Дончев, Поли Генова и Мими Иванова. Премиерно прозвуча и създадената за 78-ия рожден ден на Радиото сюита от песни на композитора Развигор Попов.

След края на церемонията на видеостените във фоайетата на обществената медия се състоя премиерата на документалния филм на интернет радио Бинар“ за БНР „Виж радиото“.

от

публикувано на: 26/01/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: