Ден I от Мондиал 2014: бой, гафове и съдийски аванти

13/06/2014

Neymar

Из дневника на един Мондиал…

Началото на Световното първенство по футбол беше поставено на „Арена Коринтианс“ в Сао Пауло, а Бразилия се добра до първата си победа пред собствените си фенове.

Проблемите, които съпътстваха организацията на Световното първенство по футбол, ги имаше и на 12 юни. Докато президентът Дилма Русеф се наслаждаваше на футболните емоции от ВИП ложата на стадиона, извън него се разигра поредният екшън, който даде и три жертви (за щастие, не фатални. Поне засега). След

сблъсъци между полицията и протестиращи

го отнесе репортерка на CNN, която беше поразена от стъклени отломки. Друга журналистка е с подозрения за фрактура на лявата ръка, а пратеник на френска медия също е откаран в болница след инцидентите.

По време на церемонията на откриването на Мондиала организаторите имаха сериозни проблеми със звука, като изпълнението на официалната песен от Дженифър Лопес и Питбул едвам се чуваше. Впоследствие бразилците се опитаха да спасят положението, като пуснаха зле аранжиран плейбек. Цветното шоу, което представи различни аспекти от Бразилия –

от амазонските обичаи до цветовете на карнавала

в Рио, продължи едва 25 минути. След това всички погледи бяха насочени към първия мач: този между домакините и Хърватия.

В антигероя на вечерта обаче се превърна японецът Юичи Нишимура, който се постара по най-добрия начин да поднесе трите точки на Бразилия. Изпаднали в неловка ситуация след нещастния автогол на Марсело, Златистите се хвърлиха на щурм срещу коравите и доста сърцати хървати. Изравняването не закъсня след звездна солова акция на Неймар, който

матира с билярден удар

вратаря на Хърватия. Малко преди това обаче японецът спести червен картон на Неймар, който най-спокойно удари с лакът в главата съперников играч. Кулминацията настъпи, когато реферът посочи бялата точка за дузпа в полза на Бразилия, въпреки че  на повторенията ясно се видя

театралната симулация

на Фред. Неймар показа, че обича подаръците и се възползва от дузпата, за да направи 2:1. Изпълнението му бе доста рисково и само колебливата намеса на вратаря Плетикоса доведе до гол за Селесао. Третото попадение също ще тежи на съвестта на японеца Нишимура, след като подмина чист фаул в полза на Хърватия. Именно от тази ситуация започна нападението на Оскар, който оформи крайното 3:1.

„Дузпата беше скандална и е по-добре да се отказваме, ако нещата ще продължават по този начин“, с право недоволстваше  селекционерът на Хърватия Нико Ковач.

Ден 1 от Мондиала в Бразилия е вече в историята, а днес всички очакват повторението от финала преди четири години между Испания и Холандия.

от

публикувано на: 13/06/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: