Кой мълчи за забраната на пушенето и матурите

31/05/2014

Темите в предаването:

Днес се навършват 62 години от смъртта на Стефан Македонски – български оперен певец и музикален педагог; основател на държавния музикален театър, по-късно наречен на негово име. В края на предаването ще чуем ария на Ленски от операта „Евгени Онегин“ в изпълнение на Стефан Македонски. Записът е предоставен от Златния фонд на БНР.

По информация на учениците, положили зрелостен изпит по английски език, за да се реши един от въпросите е било необходимо да имаш профил в Инстаграм, което по никакъв начин не доказва езикови познания. Освен това, според абитуриентите, тестовете съдържали правописни грешки; част от въпросите били объркани. Обърнахме се с молба за коментар към МОН, но от там не заемат позиция до този момент. Елементарната логика налага извода, че ако учениците протестират неоснователно, просветното ведомство щеше да излезе с опровержение в рамките на седмицата.

31-ви май е и ден за борба с тютюнопушенето. По този повод разговаряме с Павел Антонов, от гражданска инициатива „България без дим“ – организация, която три години е активна в борбата срещу тютюнопушенето.

Спазва ли се забраната? Какъв е смисълът от нея, ако се спазва частично? Защо някои ресторантьори спазват забраната и я считат за уместна, а други се оплакват от намалели обороти? Тютюневата индустрия в лицето на „Булгартабак“ и дистрибуторите на цигари мълчи, но и тя търпи загуби от забраната за пушене на обществени места. Кое е право – да се пуши, или да не се пуши? И в крайна сметка – вредно ли е тютюнопушенето и това сравнимо ли е с икономическите интереси на бизнеса?

Днес, всеки има или си мисли че има права и се бори за тяхното абсолютно отстояване: пушачите и непушачите; пешеходците и шофьорите и т.н.

Въпросът е, че правата пораждат задължения, а зачитането на правата, при това на другия, не личните, е висша степен на присъствие в обществото.

от

публикувано на: 31/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: