11 нови вида животни, открити миналата година

29/05/2014

Морската анемона, живееща под ледниците на Антарктика и полупрозрачният охлюв от Хърватия са включени в списъка на десетте нови вида на 2014 година, обявени от международна група учени. Списъкът съдържа около 18 хиляди вида, открити през миналата година.

Топ 10 от тях е съставен от Колежа по екология и горско стопанство ESF при Държавния университет на Ню Йорк SUNY. Списъкът се прави от 2008-а по повод рождения ден на шведския ботаник от 18 век Карл Линей, признат за баща на съвременна систематика на видовете.

Селекцията не бива да се възприема като рейтинг – няма печеливши и губещи. Целта му е да привлече вниманието на човечеството към кризата в биоразнообразието, като се завърши описанието на всички растения, животни и микроби на Земята, обясни Куентин Уилер, президент на ESF.

Учените са изчислили, че съществуват 10 милиона вида, които още не са идентифицирани, но вече описаните са пет пъти повече. Представяме ви снимки от списъка на

10-те нови вида и един извънреден, който не е успял да влезе в селекцията:

1. Скарида скелет

Открита е в пещера на остров Санта Каталина на калифорнийското крайбрежие.

1

2. Олинги

То е първият вид месояден бозайник, намерен в западното полукълбо за последните 35 години. Той обитава облачните гори на склоновете на Андите. Олингито прилича на комбинация между котка и плюшено мече с големи очи.

2

3. Черупчест земен охлюв

Живее на дълбочина над 900 метра под земята в пещера в западна Хърватия и няма очи. Открит е само един жив екземпляр.

03

4. Нощен листоопашен гущер

Майстор е на камуфлажа. Представители на този вид са намерени вертикално висящи на скали и дървета. Когато учените претърсили околната местност, не успели да открият други популации на вида и предполагат, че е рядък.

04

5. Амеба протист

Това е голям за мащабите на едноклетъчните организъм. Тя изгражда клетките си от остатъци от скелета на мъртви гъби и използва частите им за примамка за плячка по подобен начин, по който се хранят гъбите. Този вид е открит на 50 метра от крайбрежието на Испания.

05

6. Tinkerbella nanna или феята Дин-Дин

Едно от най-малките насекоми на планетата и живее само няколко дни. Намерена е в горите на Коста Рика.

06

7. Оранжев пеницилин

Вид плесен, открита в тунизийската почва, наречена е така в чест на холандското кралско височество принц Орански. Плесента има междуклетъчно вещество, което я защитава от сухота.

08 07

8. Анемона Andrill

Първата известна анемона, която живее в ледовете. Обитава териториите под ледените масиви на Антарктика. Името ù идва от Антарктическата геоложка програма за сондиране ANDRILL, чрез която е открита – с помощта на апарат с отдалечено управление за изучаване на подводния свят.

08

9. Микробите на чистата стая

Открити са само в една екосистема – в помещенията, където се сглобяват космически кораби. Намерени са в две чисти стаи – във Флорида и Френска Гвиана, дори след стерилизация. Учените са обезпокоени, че този вид може да окаже пагубно влияние на екосистемите на други планети.

09

10. Microcaecilia Dermatophaga

Въпреки външността си, това не е червей, а безного земноводно от Френска Гвиана. Това е първият нов подобен вид, намерен в този регион за последните 150 години. Потомството се храни от кожата на майката.

10

11. Камбоджанска шивачка

Живее във влажните равнини около няколко камбоджански реки, дори в границите на града Пномпен. Класифициран е като вид под заплаха, заради унищожаването на средата му на обитание.

11

Източник: Factroom.

от

публикувано на: 29/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: