20-те най-добри научно-фантастични филми на 21 век

27/05/2014

Тук може да видите вариантите на бъдещето на човечеството според най-известните режисьори.

 

От древни времена хората се упражняват в измислянето на страшни приказки, но с появата на кинематографията това изкуство излезе на съвсем друго равнище. В настоящия подбор ще намерите най-значимите и култови научно-фантастични ленти след 2000 година според списание Rolling Stone.

 

И така – какво ни очаква в близкото и не толкова близкото бъдеще?

 

 

1. “Проектът Sunshine” (Sunshine, 2007)

01

Този недооценен в много отношения научно-фантастичен шедьовър на Дани Бойл разказва за полета на космически кораб със символичното име “Икар II”. Той отива към слънцето, където екипажът пуска в сърцето на угасващото светило бомба с огромна мощност и го връща към живот.

 

За разлика от станалия вече класика “Соларис” на Тарковски и “Една одисея в космоса през 2001 година” на Стенли Кубрик, филмът на Бойл е интересен не само с философското сравнение между космическия полет и пътешествието вътре в себе си. Едно от основните му качества е зрелищността и умело заплетеният сюжет.

 

2. “Дони Дарко” (Donnie Darko, 2001)

02-1

Дебютният филм на 26-годишния режисьор Ричард Кели, не може да се похвали с лека съдба из обиколките си по кината. Той излиза на екран практически веднага след събитията на 11 септември 2001 година. Заради това остава незабелязан от широката публика и едва успява да изплати бюджета си. След като тази мрачна сюрреалистична притча е пусната и на DVD обаче критиците и зрителите все пак й обръщат внимание и лентата получава висока оценка.

 

Там има какво ли не – пътешествие във времето, фаталисти в костюми на зайци и неудачника Дони. Режисьорският стил на Кели интригува и почитателите на жанра трябва да го гледат непременно.

 

3. “Чудовища” (Monsters, 2010)

003

Преди да се заеме с екранизацията на класическия сюжет за Годзила Гарет Едуардс засне това минималистично кино. Историята разказва как журналист и дъщерята на неговия шеф се опитват да се измъкнат от територия, заразена с извънземен вирус.

 

Това е един от най-евтините филми от този жанр. Самият режисьор признава, че бюджетът на лентата е $500 000, а на снимачната площадка са били заети само шест души. Снимките са направени с любителски камери и често без предварителна подготовка.

 

 

4. “Царството на огъня” (Reign of Fire, 2002)

04

“Царството на огъня” е много рядък образец на смесване на жанровете на филм-катастрофа и фентъзи. Постапокалиптичният Лондон от 2020 година е тероризиран от огромен дракон, разбуден от невнимателни строители на метрополитена.

 

Борбата с чудовището се оглавява от героичен ловец на дракони, дошъл от Щатите (в изпълнението на Матю Макконахи) и мъжествен лидер на оцелелите англичани (Кристиан Бейл). Какво му трябва повече на зрителя, за да бъде щастлив?

 

 

5. “Блок под атака” (Attack the Block, 2011)

001

Кръвожадни извънземни срещу английски тийнейджъри – кой кого?

 

Основното послание на трилъра на Джо Корниш се свежда до това, че само хлапета от южните покрайнини на Лондон могат да спасят човечеството от гибел.

 

Филмът съчетава в себе си елементите на младежка комедия и филм на ужасите. Освен това поклонниците на блокбастърите от 80-те години на 20 век ще останат доволни от стилистиката на лентата, както и от алюзиите за някои приключенски екшъни от това време.

 

6. “Чудовищно” (Cloverfield, 2008)

06

Сюжет за огромно ужасно чудовище едва ли ще удиви някого в днешно време. Въпреки това във версията на режисьора Мат Рийвз тази история вече си струва гледането. Не на последно място заради ярките сцени на разрушение на многострадалния Ню Йорк, убедителната актьорска игра и заради “треперещата камера”, която придава на цялото повествование псевдодокументалност.

 

Като символ на безумния ужас на обикновените американци пред невидимата кръвожадна твар присъства обезглавената Статуя на свободата.

 

 

7. “Детонатор” (Primer, 2004)

07

Кой казва, че научната фантастика трябва да бъде лека и повърхностна?

 

Дебютната работа на математика Шейн Карут като кинорежисьор не може да се похвали с подобно нещо. При невероятно скромен бюджет – около $7000, специфични диалози, препълнени с физическа терминология и не особено простата проблематика, удивително филмът беше приет топло и от критиката, и от зрителите.

 

Дори получи статус “култов”. Според rottentomatoes това е един от най-добрите фантастични филми за мислещи хора.

 

8. “Специален доклад” (Minority Report, 2002)

08

Експериментът на гениалния Стивън Спилбърг в измисления от самия него жанр „филм предсказание“ ти се иска да гледаш повече от един път. Взимайки за основа на лентата повестта на Филип Дик и добавяйки $102 милиона бюджет, Спилбърг е заснел философска кинематографична притча за предвиждане и предотвратяване на престъпления.

 

Качестовото на картината, осветеността на филма, страничните шумове и другите атрибути на стила на знаменития режисьор задълго ще останат еталон за бъдещите поколения творци.

9. “Луна” (Moon, 2009)

09

Режисьорският дебют на сина на Дейвид Бауи – Дънкан Джонс може да се смята за успешен. Не твърде сложният сюжет (според критериите на съвременното комерсиално кино) и темповете на работа на снимачния екип (лентата е заснета за 33 дни) не са се отразили на зрелищността на филма.

 

За разлика от повечето съвременни научно-фантастични ленти тук широко се използват макети на обекти (лунни станции, космически апарати и т.н.). Към недостатъците на филма критиците отнасят преди всички не това обаче, а липсата на ярка драматична интрига. Отчитайки, че във филма пълноценно участва само един актьор, това е напълно закономерно. Въпреки това той непременно ще хареса на любителите на жанра, имайки предвид и рядката за подобни ленти детайлност.

 

 

10. “Краят на света” (The World’s End, 2013)

10

Авторът на сценария и режисьор на филма Едгар Райт умело жонглира с различни кино щампи и жанрове, забърквайки удивителен коктейл от научна фантастика, трилър и комедия.

 

Трябва да се отбележи също и качественото музикално оформление и своеобразното представяне на материала, за което създателите на лентата са се доверили изключително на собствените си инстинкти без да се опитват да угодят на вкусовете на целева аудитория.

 

11. “Чудовището” (The Host, 2006)

002

Филм за гигантско чудовище, носещо разрушение и смърт на човечеството, пренесено в мащабите на Южна Корея. Научна фантастика с политически подтекст, основана на реални събития, а и заснета от перспективния Бонг Джун-хо – какво повече?

 

Идеята за лентата дава инцидент с изтичане на формалдехид от американска военна база през февруари 2000 година. „Чудовището“ е най-касовият южнокорейски филм за всички времена. Спечелил е почти $90 милиона.

 

 

12. “Тя” (Her, 2013)

 

12

Във всички филми с участието на Скарлет Йохансон задължително присъства неизразимата магия на обаянието на тази забележителна актриса, дори ако тя играе ролята на операционна система, както в случая. Това е сантиментална постмодернистична история за писател, който се влюбва в програма.  Тя е толкова естествена и жива, че докато гледаш филма, забравяш, че става дума за своеобразни отношения между човек и изкуствен интелект.

 

 

13. “Убиец във времето” (Looper, 2012)

13

Пътешествия във времето, дете индиго и Брус Уилис – разклатено, но не разбъркано. Това е рецентата на хубавото научно-фантастичено кино. Тук режисьорът Раян Джонсон използва същата снимачна група, която работи и над предишните му ленти, а главната роля се изпълнява от Джозеф Гордън-Левит.

 

Филмът е трета работа на Джонсон – рядко зрелищен и увлекателен. Почитателите на Брус Уилис и научната фантастика ще бъдат във възторг.

 

14. «Миссия „Серенити“» (Serenity, 2005)

004

Авантюристичната идея на  режисьора Джос Уидън да пренесе действието на научно-фантастичния блокбастър във вселената на своя телевизионен сериал “Светулка” му се е отдало напълно. За да се насладим на “Мисия “Серенити” не е задължително да сме запознати с телевизионния прототип. Киноленатата е самодостатъчна, зрелищна и от първия кадър приковава вниманието към екрана. Това е нейното главно достойнство. След като я изгледате, непременно ще ви се прииска продължение. Остава да се надяваме, че Уидън ще се върне към тази тема.

 

15. “Район № 9” (District 9, 2009)

005

Основа на екшъна на Нил Бломкамп е неговата псевдо документална късометражна лента “Да живееш в Йобург”, която изобразяв метафорично апартейда. Както и първоизточника District 9 е заснет в родината на режисьора – ЮАР. Зрителите и критиците са практически единодушни – филмът е успешен, гледа се на един дъх и не дразни с откровени щампи и шаблони.

 

16. “Гравитация” (Gravity, 2013)

006

Кинематографичният кошмар за страдащите от агорафобия (страх от открити пространства) с автор Алфонсо Куарон потриса със своята реалистичност и психолoгизъм на повествованието. Трябва да се отбележи и прекрасната работа на актьорския дует – Сандра Бълок и Джордж Клуни. Главно действащо лице обаче е абсолютната, всепоглъщаща, плашеща пустота, с която се сблъскват героите на филма. Когато компания ти правят собствените не толкова радостни мисли и свършващия запас на кислород – има от какво да си изплашен.

 

17. “Уол-и” (WALL-E, 2008)

17

Трогателен анимационен шедьовър, който разказва историята на малка боклукчийска машина. В лентата има препратки към класически научно-фантастични филми като “Една одисея в космоса през 2001 година”, а циничните политически шеги напомнят на друга работа на Кубрик – “Доктор Стрейнджлав”. Може да се отбележи и че изразителния маниер на придвижване на главния герой наподобява в известна степен персонажите на Чарли Чаплин.

 

 

18. “Под моята кожа” (Under the Skin, 2013)

008

Още един шедьовър в жанра и пак с участието на красавицата Скарлет Йохансон в главната роля. Филмът е на Джонатан Глейзер по мотиви на едноименния роман на Мишел Фейбер. Образът на извънземна, която в началото ловува земни жители, а след това се превъзпитава и застава на страната на своите потенциални жертви е един от най-добрите превъплъщения на актрисата. Към несъмнените плюсове на филма можем да причислим разкошната картина, майсторския почерк на режисьора и превъзходната игра на актьорите. Мненията на критиците за лентата са нееднозначни, но приходите на филма не ни дават основание да се усъмним, че става дума за стойностно кино.

 

 

19. “Генезис” (Inception, 2010)

009

Ако Кристофър Нолан разполага с Леонардо Ди Каприо и солиден бюджет от $160 милиона, бъдете сигурни, че филмът ще се получи. “Генезис” напълно потвърждава това. В добрите традиции на Нолан лентата завладява зрителя напълно благодарение на потресаващите специални ефекти, тънкия психологизъм и множеството неочаквани обрати на сюжета.  Нито дума повече – трябва да се гледа!

 

 

20. “Децата на хората” (Children of Men, 2006)

20

Още една лента, заснета от признатия майстор на трилъри Алфонсо Куарон. Основа на сюжета е романът на британската писателка Филис Дороти Джеймс.

 

При всички таланти на режисьора и силните страни на първоизточника филмът се провали по киносалоните. Той обаче събра много топли отзиви от критиците по целия свят. Антиутопичната прогноза на Куарон е толкова реалистиана и убедителна (за което не на последно място помага забележителната игра на Клайв Оуен и Джулиан Мур), че от такова бъдеще ти се иска да побегнеш без да погледнеш назад.

 

Извън всякакво съмнение – това е един от най-добрите научно-фантастични филми за един от най-мрачните варианти за развитие на човешкото общество.

 

Източник: Factroom

от

публикувано на: 27/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: