Изкуството на уважението

30/04/2014

Art of Respect

Испанският барабанист Гийермо МакГил за последния си албум The Art of Respect  (с Дейв Либман, Джон Абъркромби и Джордж Мраз) и особеното място на композицията му People from Bulgaria специално за Джаzz+ на Радио Бинар в Световния ден на джаза.

Поздравът на Гийермо към българските слушатели – още сега тук:

Бях срещнал Гийермо преди почти 15 години на концерт на пианиста Чано Домингес в Анси, Франция и той с удоволствие прие поканата ми да ни гостува в Световния ден на джаза.

 

„Заглавието дойде от самосебе си: бях изпадал в ред ситуации, след които си казвах – никога не съди другите и забрави предразсъдъците си, когато контактуваш с непознати. Годината бе 2003, Марсалис ни бе поканил с Чано Домингес в Линкълн Сентър и на улицата имаше митинг срещу войната.

guillermo_mcgill
Гийермо МакГил.

Излязох навън и се слях с американците, протестиращи срещу собственото си правителство, срещу което бях протестирал многократно. Тогава, на шествието в Манхатън си казах – хората сме си хора, правителствата са си правителства, компаниите са си компании. Всичко е въпрос на власт. Философските въпроси в момента се игнорират.

Никой не е чел Маркс и тези, които членуват в партии, все едно, че са запалянковци на Реал Мадрид.

Имам леви възгледи – може би и заради уругвайските си корени. Знам, че в момента понятията не са същите и въпросът днес е дали си срещу корупцията. Има приоритети, които не могат да се монетизират: здравеопазване, образование и култура. Казвам го от опит – живял съм в Швеция с Улоф Палме през 70-те. Тогава в Швеция можеше да вдишваш свободата и уважението. Уважението е следствие на спазването на установените правила. Уважението е и самоуважение.

В творчеството си се стремя качеството да не се отдалечава от изразните ми средства. Езикът ми трябва да е лесен за разбиране, за да може качеството да достигне повече хора. Хармонично комплексните композиции гледам да са с прост ритъм и обратното. Вярно е, че парчето ми Хората от България е ритмично най-сложното в целия албум.

Много обичам музиката на Иво Папазов – това богатство на музиката ме привлича с контраста си с трудния ви живот в това исторически противоречиво място, свързано с много страдания.

На българите, които не се ползват с много престиж на Запад, искам да кажа, че това е заради предразсъдъците. Стремежът ми е да показвам добрите неща, които не влизат в новините. Eдно от тези, за да не кажа – най-показателни богатства, е българската музика. Трябва много да се гордеете с нея!“

Премиерно излъчване – 4 май 21 ч. в Джаз+ (подкаст в Бинар на 7 май).

Чано Домингес с Гийермо МакГил са в редовния плейлист на Дуенде с над 20 композиции.

от

публикувано на: 30/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: