Първият филм за реге и ямайска култура в България

23/04/2014

“София – Кингстън – Вавилон” (Sofia-Kingston-Babylon) е документален филм за българските музиканти и изпълнители на реге решили, че това е тяхната музика и път като цяло. Във филма самите те разбиват много клишета, свързани с ямайската култура. Споделят проблемите на ъндърграунд музиканта и също радостта да се чувстваш истински и искрен в това, което правиш.

Също като ямайските музиканти от 60-те и 70-те години на миналия век и българските им последователи се опитват да пробият в среда, която не изглежда особено дружелюбна към алтернативните музикални стилове.

Превръща ли се София във Вавилон (Babylon) – въплъщението на световното зло според растафарианската култура и къде се крият онези острови, на които духовността и добротата имат смисъл. Може ли все още музиката да променя хората?

Тези и други отговори търсят Selector Lazy Face, който се среща с най-популярните посланици на ямайската музикална култура у нас – Roots Rocket, Zionlionz Soundsystem, Rock A Shock, Ерол Ибрахимов, Zafayah, Jahmmi Youth, Rebelites, „Мерудия“ и други.

Режисьор на филма е журналистът Кирил Беспалов. Питаме автора: Защо разказа тази история и с какво реге музиката е важна за него.

Той пък ни споделя в предварителния фейсбук разговор,  че преди да се захване с режисурата на “София – Кингстън – Вавилон”, е правил сценарии за късометражни филми. Също така уточнява, че пие бира, не яде мусака и също така избягва ягодите.

Кирил Беспалов гостува в студиото на Бинар заедно с Кирил Алексиев a.k.a. Kappa Irie.

от

публикувано на: 23/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: