Кой още възкръсна?

18/04/2014

8094952_51397eecf2_o

В навечерието на Великден се разрових в мрежата, за да науча повече за възкресението като религиозна концепция, съвсем естествено оставила с времето своя отпечатък и върху масовата култура. Не е нужно да си чел Новия завет, за да си относително запознат с историята на Исус и неговото, така да се каже, пробуждане от мъртвите, последвано от възнесение.

Не е нужно и да си чел книги за световната конспирация или да си участвал в „Минута е много“, за да се досетиш, че този момент присъства и се наблюдава, под една или друга форма, в култури извън християнската – от древните митове до съвременните анимационни филми.

В този ред на мисли, нека си припомним някои емблематични фигури, реални или измислени, които веднъж отишли си от света на живите, по един или друг начин отново се завръщат в него.

Според Свещеното писание, самият Исус пробужда няколко мъртъвци за нов живот. В това число дъщерята на Яир малко след смъртта ù, млад мъж по средата на собственото му погребение и Лазар, който е бил погребан цели четири дни.

Адонис

Чували ли сте мита за Афродита (Венера) и Адонис, с голям отзвук в скулптурата, живописта и литературата? Според една от легендите, Адонис е бил обичан не само от Афродита, но и от Персефона.

Cornelis_Holsteyn_-_Venus_de_dood_van_Adonis_bewenend_1638-58

За да има мир между богините, Зевс разпоредил на обекта на техните желания да прекарва половин година на Земята и половин – в царството на мъртвите.

Адонис е олицетворение на отмиращата и възкръсваща природа, както самият той умира и се възражда, за да дари Земята с нов живот (пролетта).

Ешмун

Ешмун пък е финикийски бог на лечението. Астарта го видяла по време на лов и се поразила от красотата му. Горещата ù любов го убива, но от същата тази топлина на любовта ù той пак се връща към живота и става Бог.

Votive_statue_from_eshmun

Явно всичко се върти около жените, както и да го погледнем.

Самият Ешмун от своя страна пък съпровожда Мелкарт (бог-покровител на Тир) по време на борбата му с Мот (бог-повелител на подземното царство в Угарит) и го възкресява след смъртта му, поднасяйки му като лек миризма от пъдпъдък.

Думузи

Думузи е шумеро-акадски бог-пастир и бог на всички растения. Популярни са митовете за изгнанието му в подземния свят. След пътуването на неговата любима Инана там, тя била спасена, но при условие, че даде на демоните друго божество.

tamuz

Съвсем нетипично за жалостивата женска природа, тя осъдила обожаващия я Думузи на изгнание вместо нея. Според някои версии Думузи оставал там половин година, а през това време бил заместван от добрата си сестра Гештинана.

В тези митове Думузи е представен в характерната роля на умиращ и възкръсващ бог.

Древните митове и легенди наистина с древни и повечето от тях се занимават с въпросите около живота и смъртта. Причината те все още да са толкова масово разпознаваеми, защото присъстват в съвременната масова култура.

Мотивът за възкресението е много полезен за писатели, сценаристи и всякакви хора, които създават истории. Не само защото звучи митично, но и защото им позволява с лека ръка да затриват герои, които след това магически да завръщат в действието.

Ето някои популярни герои от света на фикцията, които са умирали и са се завръщали отново с пълна сила за радост на едни и разочарование за други.

Даниел Джаксън

Ролята във филма „Старгейт“ се изпълнява от Джеймс Спейдър, а в последвалия сериал  „Старгейт SG-1“ от Майкъл Шенкс.

daniel-jackson-stargate-sg-1-wallpaper

По време на сериала Даниел е залавян, заразяван с извънземни вируси, в главата му са вмъквани дузина извънземни съзнания, умирал е и е връщан към живот много пъти, използвал е пристрастяващия саркофаг и се е възнасял към по-високо ниво на съществуване.

Актьорът получава апендицит по време на снимките и сценаристите прехвърлят състоянието му върху героя. Въобще – изстрадал човек.

Гандалф

Сивият магьосник от „Властелина на пръстените“ очевидно е убит при сблъсъка си с Балрог в „Задругата на пръстена“. Изобщо – много драматичен момент.

Gandalf_the_White_returns_r1_c1

Всички са съкрушени, сълзи и истинска мъка, но всичко е било напразно, защото Гандалф Сивия се завръща като Гандалф Белия в „Двете кули“, сякаш нищо не се е случило.

Само е отскочил да се преоблече набързо. Когато го питат какво е станало всъщност, той казва „Тогава тъмнината ме погълна, изгубих се извън мислите и времето и лутах се по пътища, за които няма да разказвам“. По-конкретно?

Кени Маккормик

Ако следите „Саут Парк“, знаете за какво става дума. Кени е деветгодишен четвъртокласник, живеещ в бедно семейство в несъществуващия в действителност град Саут Парк, Колорадо. 

Kenny_McCormick_r1_c1

Героят на култовия анимиран американски сериал „South Park“ e може би най-сериозният пример за чoвек, който умира и възкръсва непрекъснато. 

До шести сезон той умира в почти всички епизоди. Последната му смърт е в предпоследния епизод на 5-и сезон „Кени умира“. Единствената, която всички приемат на сериозно. Това продължава, докато не се завръща в последния епизод на 6-и сезон с обяснението, че се е мотал „някъде там“, а именно – зад кулисите.

Оттогава практиката да бъде убиван във всеки епизод почти секва.

Дийн Уинчестър

Дийн Уинчестър е герой от сериала „Свръхестествено“. Заедно с брат си Сам те ловят демони, вещици, върколаци и… списъкът е безкраен.

В края на трети сезон след неуспешен опит да убият демонесата Лилит, която се е заела да отваря 66-те окови, за да освободи Луцифер, Дийн е нахапан до смърт от адска хрътка.

dean

Четвърти сезон започва с неговото възкресение в гроб, от който трябва да изпълзи.

Минали са три месеца от погребението му, но за него това са били 30 години в Ада, когато в един момент ангелите го хващат и го връщат отново към живот, защото Бог е заповядал така.

И това е само малка част от историята…

Ако се сещате за други популярни или недотам популярни персонажи, които са възкръснали или възкръсват, би било прекрасно да споделите техните имена в коментар, а ако може и да ги попитате каква е формулата.

Весел празник, не прекалявайте с алкохола и козунака. И не се подвеждайте от  съседа чичо Геле, който пие от сутринта всеки ден в продължение на цели 20 години. Той е безсмъртен.

от

публикувано на: 18/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: