4 по-сложни ястия с яйца

21/03/2015

eat-180829_640

Приготвянето на ястия от яйца изобщо не е проста работа, както си мислят много домакини. Забравете пренебрежението си към яйцата – те са полезни и изключително вкусни, когато се приготвят с фантазия. Предлагаме ви 4 идеи за блюда, които със сигурност имат одобрение на трапезата. А рецептата за домашна майонеза може да ви спаси в непредвидени ситуации.

Испански омлет

omelet-648197_640

Продукти за 2 порции:

4 яйца, 5-6 печурки или челядинки, 50 г шунка, магданоз, щипка къри, масло, бял пипер.

Приготвяне:

Почистете гъбите и ги нарежете на тънки ивички, запържете ги в сгорещеното масло. Когато покафенеят, добавете шунката и магданоза и оставете да се задушат. Извадете и отцедете от мазнината. Разбийте добре яйцата с кърито, солта и пипера и прибавете задушените гъби и шунка. Разбъркайте и изпържете омлета в горещо масло. Поръсете с още магданоз.

Съвет: За гарнитура може да изберете бобена салата.

Спанак по мексикански

food-555715_640

Продукти за 2 порции:

2 яйца, 500 г спанак, щипка индийско орехче, масло, пипер.

Приготвяне:

Сварете, изцедете и нарежете спанака на дребно. Запържете го набързо в тиган с малко масло и индийско орехче. Намажете тавичката с останалото масло и изсипете спанака. Поръсете с пипер и сол. По желание може да направите в него дупки или направо да счупите яйцата като в гнезда. Запечете в сгорещена фурна. Ястието може да сервирате и с настърган кашкавал.

Съвет: Може да гарнирате с твърдо френско сирене или кашкавал.

Картофени гнезда

peel-potato-282427_640

Продукти за 2 порции:

5 яйца, 3 големи картофа, 100 г сирене или кашкавал, 2 с. л. сметана.

Приготвяне:

Измийте добре картофите, завийте ги във фолио и запечете в гореща фурна. Извадете ги малко преди да са омекнали, развийте и разрежете на две. Внимателно издълбайте вътрешността и разбъркайте издълбаната част от картофите със сиренето и сметаната. Върнете обратно и отгоре счупете по едно яйце. Запечете ги във фурната и сервирайте топли.

Съвет: За гарнитура направете свежа салата – марули или домати.

Домашна майонеза

egg-351469_640

Продукти:

2 жълтъка, 2 ч. ч. олио, сол и бял пипер на вкус, 2 с. л. лимонов сок, 1 с. л. горчица.

Приготвяне:

Разбийте жълтъците със солта и започнете да добавяте капка по капка олиото, като непрекъснато бъркате само в една посока. Много е важно да сипвате мазнината, когато предишната вече е поета от яйчената смес. Когато майонезата се сгъсти, може да сипете останалата част от олиото на тънка струйка. Горчицата и лимонът се добавят последни. Ако работите с миксер, първо разбийте всички съставки (без олиото) за около 30 секунди, а после сипете и него на тънка струйка.

Съвет: Тази майонеза е идеална гарнитура за задушено телешко или в руска салата.

от

публикувано на: 21/03/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: