Жените до големите мъже: Клементин Чърчил

15/12/2020

„Не се задоволявай да бъдеш дим, когато можеш да бъдеш огън.“

 

Това е една от най-известните сентенции на Уинстън Чърчил – човекът, който не се е поколебал нито за миг да бъде огън. Носител на Нобелова награда за литература, офицер в армията, историк, два пъти министър-председател – това са само част от нещата, които правят Чърчил един от най-известните и влиятелни британци. Участвал в много военни операции, дори и пленяван по време на Втората англо-бурска война, Уинстън Чърчил казва, че най-голямото постижение в живота му е това, че успял да убеди съпругата си да се омъжи за него.

А името на избраницата е Клементин Хозиър – жена, която е колкото нежна, толкова и готова да защити съпруга си, когато е нужно. Тя е родена на 1 април 1885 г. в един от най-престижните лондонски квартали – Мейфеър. Но макар и дете на аристократично семейство, първите ѝ години съвсем не са толкова хубави, колкото може би ние си представяме. Семейството е белязано от многобройни скандали заради взаимни обвинения в изневяра. А когато е само шестгодишна, родителите окончателно се разделят. Въпреки всичко това Клементин все пак получава образование първо у дома, а след това и в девическо училище, но няма щастието да бъде представена в обществото заради лошата слава на своята майка. Поредицата от лоши събития обаче коренно се променя, когато Клементин е изпратена да живее при едноименната си леля, която се заема с нелеката задача да подобри нейния имидж и да я представи в обществото.

 

И тогава започва приказката на Клементин. Животът ѝ се преобръща, когато на един от бляскавите балове среща бъдещия си съпруг Уинстън Чърчил. Първата им среща обаче далеч не е толкова перфектна. Уинстън веднага я забелязва, но е толкова притеснен, че дори не се осмелява да я заговори, а още по-малко да я покани на танц. Изминават четири лета и безброй балове, докато Уинстън и Клементин се срещнат отново. Бъдещият министър-председател вече е по-смел и кани Клементин на танц, а по-късно ѝ предлага и брак. На 12 септември 1908 г. те си казват заветното „да“ и заживяват заедно.

Годините им съвместен живот често попадат в класациите за най-великите любови и това не е случайно. Уинстън и Клементин Чърчил делят заедно както хубавото, така и лошото. Като съпруга на толкова влиятелна личност, мисис Чърчил е наясно, че той ще бъде не само възхваляван, но и хулен. Често ѝ се налага да слуша обиди по негов адрес, но ясно показва, че няма да търпи такова отношение – става от маси, напуска пътувания, когато някой си позволи да говори срещу съпруга ѝ. Тя го подкрепя във всяко негово начинание и сама казва, че ако се е родила мъж, със сигурност е щяла да бъде политик като него.

 

Но и в най-красивите приказки понякога се случват лоши неща. През 30-те години на миналия век Клементин и Уинстън Чърчил преживяват една от най-големите си кризи, като тя дори има връзка със седем години по-младия от нея богат търговец Терънс Филип. Но това не е случайно. Дъщеря им Мериголд умира от сепсис през 1921 г. Впоследствие дъщеря им Сара се пристрастява към алкохола, Даяна умира от свръхдоза, а единственият им син Рандолф прави опит за самоубийство. Единствено най-малката им дъщеря Мери успява да се съхрани. Всичко това неминуемо белязва живота на Клементин и Уинстън Чърчил, но въпреки изпитанията те успяват да запазят брака си и отново да намерят път един към друг.

 

През целия си живот Клементин се стреми да бъде достойна съпруга и по нищо не отстъпва на Чърчил. По време на Първата световна война тя организира столове за работници, а по време на втората такава тя е председател на Фонда за помощ на Русия на Червения кръст, въпреки че съпругът ѝ не е положително настроен към СССР. Заради заслугите ѝ на нейно име е кръстена болницата в Хароу, Мидълсекс.

 

Повече от половин век Клементин и Уинстън Чърчил делят един живот и една любов. Той си отива от тази земя през 1965 г., а тя го последва дванайсет години по-късно. Любовта им е колкото трудна, толкова и красива. Легендата разказва, че когато попитали Уинстън Чърчил какъв би бил, ако не е политик, то той отговаря, че не знае, но със сигурност отново би станал съпруг на неговата Клементин.

 

от

публикувано на: 15/12/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: