Жените до големите мъже: Чармиън Лондон

25/01/2021

Да си муза. Да си най-скъпото нещо на света. Късмета такава да бъде има Чармиън Китридж – съпругата на американския писател Джек Лондон. Тя е тази, която постоянно го дърпа напред, редактира текстовете му, помага, споделя възгледите му. А той… той просто я обича и превръща в прототип на голяма част от героините в книгите си.

Чармиън е родена на 27 ноември 1871 г. в Калифорния. За разлика от съпруга си, за нея няма да сгрешим, ако кажем, че е галеница на съдбата. Макар и толкова известен писател, Джек Лондон има много трудна и тежка съдба. Още от малък работи в консервна фабрика, а след това става и ловец на стриди. Пословична е бедността му, а заради скитничество прекарва и известно време в затвора. Трудно завършва средното си образование, а до висше така и не стига, защото няма финансовата възможност да се издържа. Днес го познаваме като чуден разказвач на приключения, но животът му е изпълнен с много трудности и тревоги.

 

На противоположния полюс е Чармиън, която не знае какво е да нямаш. Бащата Уилард е известен хотелиер, който се грижи нищо да не липсва на любимата му дъщеря. Когато е само на 6 години, майката на Чармиън умира и грижите за нея поема лелята Нинета. Нета, както я наричат, е писателка и редактор. Тя е човекът, който дава първите насоки на Чармиън в живота. Преподава ѝ литература, изобразително изкуство и пиано. По-късно Чармиън започва да се занимава с писане и счетоводство. Благодарение на леля си, тя има възможност да се движи в средите на писатели и естети, което формира нейния вкус. По-късно се усъвършенства и в Калифорнийския университет, слушайки лекции по съвременна литература и философия. Чармиън има възможността да се образова отлично и да се движи в средите на изтъкнати естети, което я превръща в модерна, мислеща и независима жена, която не се побира в общоприетите граници.

Двамата с Джек Лондон се срещат през пролетта на 1900 г., а това, което ги събира, е литературата. Те се срещат на работен обяд, на който присъства и лелята Нета, която е решила да пише статия за писателя. Джек Лондон е изключително впечатлен от литературните познания на Чармиън, но нещата между тях съвсем не се развиват толкова бързо. Той се жени за Елизабет Мадърн, от която има две деца. И въпреки че бракът им изобщо не е успешен и е изпълнен с безброй скандали, те прекарват заедно няколко години. От друга страна, Чармиън не се отдава на страданието и не си губи времето, а започва усилено да се занимава с писане.

 

Нещата между Елизабет и Джек Лондон се влошават още повече и нетърпимостта им един към друг става все по-видима. През всички тези години Чармиън става част от кръга около американския писател и той постепенно се поддава на чувствата си към нея. През 1903 г. те започват романтична връзка, която в крайна сметка води до развода на Елизабет и Джек Лондон. Но краят не винаги значи нещо лошо, а напротив. Понякога краят е начало на нещо много по-хубаво и вдъхновено.

Двамата официално сключват брак през ноември 1905 г., а Чармиън се оказва идеалната партньорка за Джек Лондон. Тя обича да прави снимки, известно време работи и в корабна компания, което я прави съвършена компания за Джек, който обича да пътува. Двамата предприемат мащабно пътешествие през Тихия океан, след което се раждат мемоарите „Пътешествие със „Снарк“. Но освен спътница в приключенията, Чармиън Лондон оказва голямо влияние и върху кариерата на съпруга си. Тя е прототип на голяма част от героините му, като най-известна от тях може би е Паола от „Малката стопанка на голямата къща“. Освен това тя е и негов редактор и има голям принос в описанията, в които е много добра.

 

И макар че Чармиън понякога има връзки с други мъже, никога не позволява това да навреди на репутацията на съпруга ѝ. Дори и след като той напуска този свят, тя се грижи не само за материалното, но и за литературното му наследство. Пише предговори на текстовете му, които са публикувани посмъртно, но най-мащабната ѝ дейност е да обикаля различни държави, където се грижи за преводите и правата върху книгите на Джек Лондон. Чармиън умира през 1955 г., а прахта ѝ е положена до останките на съпруга ѝ. Макар и израснала по съвсем различен начин, Чармиън се превръща в идеалната съпруга за Джек Лондон. Пътешественичка и муза, редактор и любима – Чармиън е най-скъпото за Джек Лондон.

от

публикувано на: 25/01/2021

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: