Жените до големите мъже: Жаклин Кенеди

25/02/2021

На пръсти се броят политиците, които успяват с делата си да спечелят любовта на хората, но Джон Кенеди има късмета да бъде сред тях. Критиците не му дават висока оценка като държавник, защото в кариерата му не липсват провали – неуспех търпи Операцията при залива на прасетата, която има за цел да свали Фидел Кастро, довежда страната си на прага на ядрена война със СССР и др. Въпреки това може да се похвали и с много успехи – създава Корпуса на мира, бори се срещу расизма, влага много сили и средства в космическите програми на САЩ и др. В очите на обществото той е велик политик, който се нарежда сред имена като Ейбрахам Линкълн, Джордж Вашингтон и др. Млад, интелигентен, харизматичен и елегантен – 35-ият президент на САЩ е един от най-уважаваните държавници на всички времена. Каква ли първа дама би му отивала? Навярно не по-малко открояваща се от самия него. А Жаклин, или просто Джаки, е точно такава – едно смело и будно момиче, което не се спира пред нищо.

Тя е родена на 28 юли 1929 г. в Саутхамптън, САЩ, като Жаклин Лий Бувие. По фамилията ѝ може да предположим, че има френски корени, но няма официални доказателства за това. Детството и юношеството на Жаклин не са толкова хубави, колкото може би си ги представяме, защото когато е на 13 години, родителите ѝ се развеждат и майка ѝ се омъжва повторно, което тя не приема много добре. Въпреки това обаче не залита в лоша посока, а остава будна и целенасочена. Занимава се с езда, интересува се от рисуване, чете книги, пише поезия. Впоследствие получава блестящо образование в Сорбоната и Гренобъл, Париж. А през 1951 г. придобива бакалавърска степен по френска литература от университета „Джордж Вашингтон“. През цялото това време Жаклин не спира да очарова околните с енергията си, талантите и красотата, която притежава отвътре и отвън.

И неслучайно бъдещият президент се влюбва в нея, когато я вижда, защото е впечатлен от красотата и младежкия ѝ дух. Те се засичат няколко пъти на различни събития, но проблемът е, че Жаклин вече е сгодена за друг. Но както се случва в приказките, Джаки не се примирява с мъж, когото не обича. Разтрогва годежа и на 12 септември 1953 г. се омъжва за Джон Кенеди, с когото организират пищна сватба, на която присъстват около 2000 души. И със сватбата приказката не спира, а продължава, дори става все по-хубава. Жаклин и Джон Кенеди се превръщат в една от най-обичаните и известни двойки, а популярността им далеч надхвърля тази на обикновено президентско семейство. Жаклин с удоволствие изпълнява ролята си на първа дама и посещава различни събития заедно със съпруга си. Тя е известна с изтънчения си вкус и една от най-големите ѝ заслуги е обновяването на Белия дом. Тя успява по такъв начин да реставрира новия си дом, така че да запази духа на миналото, но и да го обзаведе с напълно нови и модерни мебели. Освен това тя и до днес е смятана за модна икона и макар да е минал над четвърт век от смъртта ѝ, стилът на бившата първа дама сякаш не остарява. Тя е известна с любовта си към дизайнерските дрехи и всъщност това, което винаги я отличава, е слабостта ѝ към европейските дизайнери – от Валентино, през Ив Сен Лоран до Диор и Шанел.

Жаклин Кенеди сякаш живее живот на принцеса, но не липсват и много тежки моменти. Джаки се сблъсква с редица трудности преди да дари Джон с дъщеря. Прави спонтанен аборт, а след това ражда мъртво дете, което силно я травмира. След успешното раждане на дъщерята Керълайн, Жаклин ражда и момчето Джон Кенеди-младши. През 1963 г. тя дава живот на още едно момче, но след няколко месеца то също умира, което е още един удар за семейство Кенеди. Но това съвсем не е всичко. Джон Кенеди държи на семейството си, но е известен и с множеството си изневери – актрисата Марлене Дитрих, журналистката Инга Арвад и още много други. Най-популярна от всички е връзката му с Мерилин Монро. Емблематично от този период е еротичното ѝ изпълнение на песента “Happy Birthday, Mr. President”, с което поздравява Кенеди за рождения му ден. А най-лошото от всичко е, че Жаклин присъства на това изпълнение.

 

 

Но тя си затваря очите и прощава всичко на съпруга си. Биографите ѝ твърдят, че тя не е искала да го променя, а го е обичала просто такъв, какъвто е. И така до 22 ноември 1963 г., когато по време на обиколка в Далас, Джон Кенеди е смъртоносно прострелян. Това е черен ден не само за Жаклин, но и за цяла Америка. Погребението му е предавано на живо по телевизията, а Жаклин носи траур в продължение на година и често плаче. Впоследствие се омъжва повторно за гръцкия бизнесмен Аристотел Онасис, но и този брак не се оказва успешен. В края на живота си тя се отдава на литературата и журналистиката, които поддържат духа ѝ. Умира от рак на 1994 г., заобиколена от любимите си хора.

 

Колкото и години да са минали оттогава, Жаклин продължава да живее в сърцата на милиони хора. Обичаща и подкрепяща, стилна и изискана – тя е една от най-забележителните първи дами на САЩ. Едно непримиримо момиче, което сега разхожда роклите си по небесните пътеки и изискано реставрира небесния си дом.

 

от

публикувано на: 25/02/2021

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: