„Телепопмюзик“ и разделителните линии

26/10/2020

Когато на границата на двете хилядолетия се появи термина „френч тъч”, имаше рядко срещан консенсус между феновете на техното и на джаза в неговото приемане. Тогава имах късмета да работим заедно с основателя на „Метрополис” (а и на ранните „Б.Т.Р.”), който промени отношението ми към денс-музиката. И не на последно място – с включването на френското дуо „Телепопмюзик” в плейлистите на тогавашната медия с различна музика със слогани „светът е малък” и „радиото отвъд хоризонта” (+0.6 вдясно по скалата).

 

 

Бяхме убедени, че видеото няма да убие звездите на радиото, каквито претенции имаше в осемдесетте. Тогава във Франция се зароди „фм звучността”, парчетата бяха напудрени и накъдрени, така че като минат през компресиране и лимитиране да не се губят честоти, особено в уокмен. Денс пиеси като „Nuit magique“ (Катрин Лара) или „Demons de minuit“ („Имаж”) освен богатите си оркестрации, оставяха невидими следи, които години по-късно щяхме да откриваме именно в банди като „Телепопмюзик”. Колкото и последните да претендират, че техни единствени гурута са членовете на изследователската група за електро-акустична музика – от Пиер Шафер до ученика му Жан-Мишел Жар.

 

 

След дългото си мълчане – петнайсетина години, ето ни отново в „новата нормалност” без нощни локали и събирания на над четири души накуп (там, където е породена музиката им). Умората от ограничителните мерки е повсеместна, съчетана с принудителното творческото бездействие, тя е в състояние да избухне в колекция, която ни връща в най-доброто от оптимизма на 80-те и 90-те. „Депеш мод” надничат от поне половината им композиции. Всеки, преживял онези времена, със сигурност ще намери собствената си реминисценция.

 

 

Но „Телепопмюзик” (+гости) не спират с почит към детството, когато са слушали подобна музика. Чрез албума си „Everybody Breaks The Line“, те я предават като нещо ново на днешния изкушен слушател, за който модите не са най-важното. Настроението би могло да се определи и като купонджийско, въпреки че бих предпочел термина „тонизиращо” (сутрешен блок извън задръствания). Може да се пробва евентуално и на дълъг път, стига да има закъде и с кого.

от

публикувано на: 26/10/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: