Българска фолклорна шевица в модерната музика

18/09/2020

Две млади двойки, на около 25 години, приготвят храна на барбекю. Мястото е все още уютният и приятен за бягство от лудото ежедневие – къмпинг Камчия. От bluetooth колонка звучи следобедният блок на BBC Radio 1. Очевидно са радио маниаци. Коментират нови тенденции в тази медия, различните стилове на любимите водещи и излъчваната музика. Едната двойка знае наизуст програмната схема на поне четири чуждестранни радиостанции. Обръща внимание на предстоящото шоу. Негов водещ, 13 велики лета, е бил популярният Зейн Лоу от Австралия. Но от 2015-а насам, неговия горещ стол заема симпатичната ирландка и майка на две деца – Ани Мак. По традиция в първия половин час Ани представя чисто нова песен, но според новия формат ексклузивният трак звучи още в първите 15 минути. 

 

Става точно 20 часа българско време. Познатият сигнал проехтява със своята типична британска привлекателност. Само че….. началото на предаването е тотална изненада за двете двойки. Чутото ги заковава на място, и колкото и да е невъзможно в днешно време, нашите герои остават безмълвни. Вгледани в своя мобилен приемник, те настръхват от това тук!

 

Класическо изпълнение на българска фолклорна песен…. При това популярна, отчетлива ръченица, която вероятно родените от нас преди 90-те познаваме интуитивно.

 

 “Ерген деда, червен деда,

   ей така, па така,

   накривил е калпачето,

   нанагоре, нанадоле.”

 

Българска народна песен от шопската фолклорна област, станала популярна благодарение на изпълнението на “Мистерията на българските гласове”. Тази поредица от четири албума, издадени от швейцарския продуцент Марсел Селие, разкрива на света влудяващата красота на родната ни песен с онези многогласия, които впечатляват чужденците, но и нас българите, с неописуемите образи, изплуващи в съзнанието. 

 

През 1952-а швейцарският етнолог пристига в България с цел да се свърже с ръководството на Българското национално радио. Селие откупува няколко записа на фолклорни изпълнения от архивите на обществената медия и започва радиопредаване. По-късно съпругата на изследователя го нарича „Мистерията (тайнството) на българските гласове“. Тази теория идва от думите на Марсел, макар че през годините от българска страна на няколко пъти се появиха противоречиви твърдения относно произхода на името на проекта. 

 

15 години по-късно, в средата на 70-те години, швейцарското семейство издава първия албум с български народни песни под заглавието „Мистерията на българските гласове“. Уточняваме, че светът вече е разбрал за мощния и неповторим талант на Валя Балканска и нейното извънгалактическо изпълнение на “Излел е Дельо Хайдутин”. През 65-а година, на първия фолклорен фестивал в град Копривщица, местността “Войводенец”, 23 годишната тогава родопчанка зашеметява колежка на американския изследовател Мартин Кьониг. Той осъществява запис на популярната песен, за да може през 77-а, след изричното одобрение на гениалния учен Карл Сейгън, българската песен да полети в Космоса на борда на космическите апарати – “Вояджър” 1 и 2.

 

 

Но да се върнем пак към нашия разказ и поредната неочаквана поява на българската народна  песен на световната сцена. Проектът по инициатива на Марсел Селие “Мистерията на българските гласове” издава втори албум през 87-а година, който след няколко номинации за златното грамофонче на американската музикална индустрия, най-после е присъдено на чудото от България. 

 

Изпълнението на “Ерген деда” е само един от бисерите, изпяти толкова въздействащо от няколкото професионални български хора, включени в проекта. Хор при ансамбъла на БНР, Хор при ансамбъл „Филип Кутев“, Хор „Тракия“, Хор при ансамбъл „Пирин“, Хор при ансамбъл „Толбухин“, днес „Добруджански ансамбъл“ и Хор при ансамбъл „Родопа“. Най-много записи в албумите има хорът при ансамбъла за народни песни на Българското радио, който по-късно приема името „Мистерията на българските гласове“. Диригенти на хора през годините са били Димитър Динев, Любен Ботушаров, Красимир Кюркчийски, Здравко Михайлов, Стефан Мутафчиев, Георги Генов.

 

Как обаче странната история за шопския дядо попада в селекцията на предаване на най-слушаното радио за тийнейджъри и млади хора на Острова?! Шоу, излъчено в прайм тайма на BBC R1 през септември 2020-а година. Отговорът идва от групата Bring Me The Horizon. Алтернативна, нео метъл формация, създадена в йоркширския град Шефилд, с фронтмен на име Оливър Сайкс. Той и неговата шайка търсели вдъхновение за нова композиция, илюстрираща несигурния нов свят. Композицията и текстът на “Parasite Eve“ се оформяли по-бързо, отколкото били плановете. Само че липсвало някаква по-драматична, някаква мистична съставка.

 

В интервю за сингъла на Bring Me The Horizon Оли Сайкс разказва, че в началото на 2020-а негов приятел му изпратил линкове с няколко изпълнения на популярния български хор. Музикантът отделил нужното внимание на българското изкуство и дори се впуснал в собствено проучване. Българският фолклор резонирал на емоционално ниво в неговата същност и той решил да провери извора на тази непозната тръпка. Така Оли започнал да оценява истински контекста на ритуалите, на танците, на обредите и обичаите, в които родната ни музика е вкоренена. “Когато чувам тези гласове”, споделя Оли, “може би, защото са изпяти в различни регистри и ритмичност от обичайната западна музика, в мен се поражда еуфорично чувство. Някакво смесено чувство на паника, хаос и неизвестност. Ако се заслушате внимателно в цялото парче, ще почувствате точно това. А първоначалният тласък задава именно “Ерген деда” и неговата зловеща веселост.”.

 

 

Дали правилно е уловил настроението от шоплука този почти 34  годишен британец? Въпросът остава отворен.

 

Едно от момичета в двете двойки в къмпинг “Камчия”, чули песента на Bring Me The Horizon в ефира на BBC Radio 1, се сеща за още едно подобно съвпадение, случило ѝ се преди няколко месеца. По това време започнала да гледа нов сериал на американската платформа Epix. Автор на музиката към поредицата е внимание! – съпругът на любимата Алиша Кийс. Добре де, той сам по себе си заслужава адмирации за своя бизнес нюх и бийтове. Неговото име – Swizz Beatz – горд представител на Голямата ябълка – Ню Йорк. Във въпросния саундтрак към сериала “Godfather of Harlem” (също номиниран за Грами) включвания имат огромни артисти в модерната музика като: 21 Savage, A$AP Ferg, Buddy, Emeli Sande, Rick Ross и изпълнителният директор на компанията на Kanye West – Pusha T. 

 

Точно в трака с римите на прочутия студенокръвен рапър от Вирджиния откриваме още една следа на българския фолклор. Чуйте и вие:

 

 

Откъде обаче идва семпъла в “No Patience” към момента, поне за нас си остава истинска мистерия. Това, което със сигурност можем да отбележим е, че в кредитите към песента в графа композитор е отбелязан споменатият Красимир Кюркчийски. Очевидно записът е правен отново в Първо студио на Българското национално радио. Връзката между съкровищницата на родното фолклорно изкуство явно е жива и до днес. И не само това! То разнообразява, придава цвят на неподозирани места, в проекти на любими наши артисти. Ние също сякаш трябва да го ценим повече!

 

от

публикувано на: 18/09/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: