Любимецът на всеки – Юрген Клоп

03/07/2020

За да го харесаш, се нуждаеш от един поглед, както често се случва с харизматичните и привличащи с истински качества личности. Висок метър и деветдесет, с ослепително бяла усмивка, светъл, директен, но и човешки поглед… И, не на последно място – винаги готов да те дари с прочутите си мечешки прегръдки. 

 

Облечен спортно, по възможно най-неформалния начин, Юрген Клоп бързо и енергично успява да премахне границите със събеседника. Държи се толкова непринудено, че сякаш човекът отсреща е негов стар приятел от родното градче Глатен – селище в Югозападна Германия, с население от 1500 души в началото на 70-те, удобно настанило се сред най-обширната средновисока планинска верига в Германия – Шварцвалд. Припомняме от учебниците по география – от “Черната гора” извира и тихият, бял Дунав. 

 

От това градче, в семейството на запаления по спорта (най-вече футбол и тенис) Нюрберт, лъчезарната майка Лизбет и двете по-големи сестри, започва историята на вероятно най-харесвания футболен треньор в модерния спорт. Както сам Клоп споделя, в училище успехът му бил далеч от необходимото. Показателно е пожеланието на директора на гимназията в Глатен: “Дано с футбола ти провърви, защото иначе хич не съм обнажден за твоето бъдеще, момчето ми.“ Клоп запомня добре тези думи, които му действат като безкраен мотиватор.

 

На терена стройният, но и някак непохватен в движенията нападател играе за аматьорските отбори “СК Глатен” и “ТуС Ерензинген”. За да си осигурява допълнителни доходи, се налага да работи на различни места. Сред тях квартална видеотека и хамалска фирма. В мечтите си младежът от Глатен се вижда в екипа на любимия Щутгарт. Когато все пак стига до елитния футбол, включвайки се в тренировките на Айнтрахт (Франкфурт), остава истински доволен. За съжаление престоят при професионалистите се оказва твърде кратък. Но, както ще разберем от историята на Юрген Клоп, и в този случай важи максимата: “Всяко зло за добро!”. Докато обаче се намира във Франкфурт, русокосият тийнейджър завършва местния университет “Гьоте”, а дипломната му работа е на тема “Спортно ходене”.

 

 

Предложения за развитието на иначе бързоногия нападател липсват, но все пак се появява вариант за преместване на югозапад. В главния град на федералната провинция Рейнланд-Пфалц – Майнц – Юрген Клоп открива голямата си любов. За футболния клуб от града той играе през следващите 11 години, поставяйки рекорд по брой мачове. През този период усвоява различни модели на ръководене, а като свой учител отличава треньора Волфганг Франк. През годините, в които се състезава, осъзнава и по-късно с неизменното си чувство за хумор признава: „За съжаление, когато бях активен футболист, не можех да изпълня добре нещата, които имах като план. Притежавах талант за шестото ниво в Германия и идеи за Бундеслигата (най-горното ниво), а резултатът от това е, че играх във Втора лига.”

 

През 2001-а година след поредната промяна в съблекалнята, при това по средата на сезона, ръководството взима смело – и според мнозина по онова време – безумно решение да назначи за нов наставник 33-годишния ветеран на игрището – Юрген Клоп. Срок за сделката липсва, но задачата е ясна – спасяване на “Майнц 05” от множеството надвиснали проблеми. Целите до края на сезона са постигнати, а в следващите два сезона младият треньор налага невиждан и мощен стил – наречен по-късно “хеви-метъл футбол”. Същината му е постоянна атака без значение в кого е топката, а всички в отбора действат като един. Колектив, готов да остави буквално сърцето си от тичане в името на победата. 

 

Резултатите, а и новите амбиции, не закъсняват. След само година и половина “Майнц 05” в последния си двубой изпускат класиране за елитното ниво на немския футбол. 12 месеца по-късно сценарият се повтаря, а съдбата си прави още по-нелепа шега – един-единствен гол разделя Клоп и неговите футболисти от Обетованата земя. Със сълзи на очи очилатият наставник остава убеден в използваните методи и чудото се случва. За първи път в своята история клубът “Майнц 05” става част от елита на футболна Германия. А дори с най-скромните бюджет и стадион в дивизията, отборът завършва спокойно на 11-о място. 

 

Наред със статистиката Юрген Клоп става тотален любимец в града. Често може да бъде видян в компанията на феновете, с бира в ръка, свободно разговарящ с тях на всякакви теми. Любовта към играта се завръща в града, а израз на това е увеличаването на капацитета на стадиона. Треньорът на “Майнц 05” добива невиждана популярност, а спортната общественост го разпознава и като коментатор на Световното първенство през 2006-а година в родината му. След 7 години работа успехите на специалиста го отвеждат при заспалия гигант “Борусия Дортмунд”. Клубът от Рурската област е изпаднал в тежка финансова криза – следствие от неразумно съставени бюджети. Още по-притеснителен факт е грозният стил на игра, който буквално отблъсква иначе зажаднелите за футбол вестфалци.

 

 

Когато обаче по улиците на миньорския град се появява образът на новия треньор на любимите жълто-черни, а лично Хер Клоп разговаря с корпоративните гости на стадиона, готови да се откажат от абонаментните си карти, във въздуха се усеща промяната. Харизматичният треньор нажежава до червено обстановката от тъч линията, а вълнението прелива по една от най-отдадените трибуни в света – “Жълтата стена”. А няколко години по-късно капацитетът на стадиона в Дортмунд е увеличен. Познато нали?!

 

Резултатите отново не закъсняват – приходите в оставения в ръцете на кредитори клуб се възвръщат, а на терена футболистите преоткриват своите възможности. Отново три пълноценни години са нужни на мениджъра да постигне целта – първа титла за “Борусия” след 9 сезона пауза. През 2012-а Юрген Клоп продължава да преобръща представите за себе си, поставяйки рекорд по спечелени точки като постига невиждан дубъл. Година след това треньорът остава в подножието на европейски връх, покорен от друг немски гигант  – “Байерн Мюнхен“.

 

Седем години след началото на приключението с “Борусия”, върнало славата и огнените емоции в Дортмунд, за Юрген Клоп идва най-значимото предизвикателство в неговия професионален свят. Колосалният клуб “Ливърпул”, останал със спомена за своите златни години на Острова, отчаяно търси път към придобиване на златната корона на английския футбол. При това след 25 години изгнание. Американските собственици на клуба – Fenway Sports Group – прочели досиетата за кандидатите и се спрели на едно. В него било написано, че тази личност притежава способности да бъде успешен мениджър не във футболен отбор, а във всяка сериозна корпорация по света. Този човек разбира процесите на управление в сложна структура и може да предизвика осезаем бизнес подем в нея. 

 

 

Прави го с лекота, с разпределение на отговорностите, тотално доверие в екипа и неговата професионална компетентност. И не на последно място – с дълбоко осъзнаване на ценностите на хората от града, в който работи. С идеята отборите му да носят удоволствие на привържениците и в същото време да постигат немислимото, Юрген Клоп изкачва и най-високите върхове. След три загубени финала, заедно с футболистите си печели Купата на Европейските шампиони. На домашната сцена миналата година допуска една-единствена загуба в 38 мача, печели 97 точки, но с една по-малко губи първенството. В крайна сметка, след 30 години кошмарни мигове за феновете на “Ливърпул” по целия свят, след невиждана световна пандемия, немският мениджър отстоява обещанието си: да превърне скептиците във вярващи. Оставяйки своята лична, златна страница във великата история на отбора от Северозападна Англия.

 

Това накратко разказва историята на 53-годишния симпатяга, облечен подчертано спортно, изцяло в клубни дрехи, станал любимец на милиони хора по света. Човек, който дължи всичко на футбола. Но, неведнъж, за разлика от своите колеги, той говори открито на всякакви обществени теми. В един такъв разговор той припомня, че на света има и по-важни неща от играта. За него обаче остава привилегия да бъде лидерът, който връща усмивките в сърцата на хората. 

 

Човекът, който никога няма да бъде сам! 

от

публикувано на: 03/07/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: