Дори на Световно няма мачове като в Шампионската лига

31/03/2014

Champions_League_2014

През тази седмица предстоят първите четвъртфинали в Шампионската лига, като осемте най-добри клубни отбори на Стария континент са изправени пред решителни битки за много пари.

Започва се с битката за Испания  (Каталуния срещу Мадрид), иначе казано между Барселона и Атлетико. По същото време във вторник вечер, английският Манчестър Юнайтед приема действащите шампиони от Байерн Мюнхен.

Ден по-късно е „дербито на милиардерите“

между френския Пари Сен Жермен и английския Челси, а Реал Мадрид се изправя срещу кошмара си от миналия сезон – Борусия (Дортмунд). Четири мача, за които спокойно може да се твърди, че са по-оспорвани, качествени и стойностни дори от световно първенство. Все пак на Мондиала в Бразилия в никой състав няма да видим половината национали на Германия плюс Франк Рибери и Ариен Робен, както в Байерн. Или няма да видим половината играчи на Испания плюс Лео Меси, както е в тима на Барса.

Да не говорим за

съзвездието в Пари Сен Жермен,

които е невъзможно да бъдат събрани в един национален отбор. Освен това шведът Златан Ибрахимович няма да играе в Бразилия, докато срещу Челси прожекторите ще бъдат насочени и към него.

Отбор като Реал Мадрид също не може да се види сред участниците на Световното първенство в Бразилия. Носителят на Златната топка Кристиано Роналдо заедно с френския национал Карим Бензема и хърватския плеймейкър Лука Модрич могат да бъдат наблюдавани заедно само в мач от Шампионската лига (и първенството на Испания, разбира се). Осем отбора, които се впускат

в решителната надпревара за 35 милиона евро,

колкото е премията за победителя в турнира. Към тези 35 милиона трябва да се добавят и приходите от тв права, реклама, билети и продажба на рекламни артикули.

Според различни изчисления Шампионската лига се превръща в бизнес за 1.3 милиарда евро, като близо 500 милиона са приходите, които се полагат на 32-те участника в груповата фаза. Тази сума се разпределя в зависимост от представянето на отборите. Останалите 500 милиона идват от тв, рекламни и маркетинг правата.

Затова няма съмнение, по време на четвъртфиналите в Шампионската лига всичките

осем топ отбора ще се раздадат не на 100 %, а на 110 %.

Нищо, че Лигата е ежегоден турнир, докато Световното – веднъж на четири години. В днешния спорт, който все повече прилича на бизнес и по-малко на спорт в класическия смисъл на думата, правилата се диктуват от парите.

И в Шампионската лига са разбрали доста добре това. А за нас, зрителите, остава само да се насладим на шоуто …

от

публикувано на: 31/03/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: