Да вкараш пет гола за девет минути

28/09/2015
Литва успя да надиграе много трудно аутсайдера Сан Марино в историческия мач.
Литва успя да надиграе много трудно аутсайдера Сан Марино в историческия мач.

Неочакваният герой след серията от квалификации за Евро 2016 по футбол във Франция е 25-годишният играч на Сан Марино Матео Витайоли, който при гостуването на Литва отбеляза попадението в загубения в 92-та мин мач. Футболистите на Сан Марино не се бяха разписвали от две години а головата суша като гост продължаваше от април 2001. Иначе във всекидневния живот Витайоли работи във фабрика за амбалаж и играе футбол на ниско ниво за тима на Кориано.

За всички, които тренират футбол от малки с надеждата да вкарат гол за националния си отбор, това опредлено е сред върховите постижения. A ако си роден в страна с 34 000 жители като република Сан Марино и от няколко години носиш екипа на отбора, който от 1990 до 2015 е загубил 127 от 132-те си официални мача, допускайки 560 гола (почти 4 средно на мач) и завършвайки 113 срещи без отбелязан гол, то тогава да се разпишеш си е направо като да напишеш златна страница в спортната история на държавата.

И, да, неочакваният герой след поредната порция евроквалификации е Матео Витайоли, на 25 години, който вкара за временното 1:1 срещу Литва (литовците спечелиха с 2:1 едва след гол в продълженията). По този начин беше прекъсната голова суша от две години, след като последното попадение за Сан Марино до преди това бе дело на капитана Алесандро Дела Вале при домакинското поражение с 1:5 от Полша на Стадио Олимпико в Серавале на 10 октомври 2013.

И ако за Матео да вкара гол е равно на геройство, то за полския нападател на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски е най-нормалното нещо. Толкова нормално, че вкара цели пет за по-малко от 9 минути в последния мач на тима си, който на полувремето губеше с 0:1 от Волфсбург. С петте си гола Левандовски счупи не един и два рекорда, сред които най-бързи пет гола и най-бърз хет-трик (така се казва, когато някой отбележи три в един мач, ако не знаеш) в Бундеслигата.

Ако трябва да сме прецизни, Левандовски дори вкара попаденията си за по-малко от 9 минути – 8’59“, което е по-кратко от една от емблематичните песни на Guns N’ Roses – „November Rain“, както припомнят колегите от италианския „Гадзета дело Спорт“.

Постижението на Левандовски можеш да видиш в официалния Yоutube канал на Бундеслигата, като кликнеш ТУК.

И още нещо интересно. Специалистът по маркетинг Уилям Аруда твърди, че за да има някакъв успех, човек трябва да отделя по 9 минути на ден за авто-реклама. Е, Левандовски се справи доста добре със своята, така че цял свят да заговори за рекордните му пет парчета във вратата на Волфсбург (при това, след като се появява като резерва!).

Девет минути могат да бъдат и много. През април тази година пандата Лу Лу постави рекорд по оплождане, след като процесът продължи повече от 8 минути, докато нормалното време при нейния вид варира между минута и минута и половина …

Едно е сигурно. За Роберт Левандовски 540 секунди са абсолютно достатъчни, за да запише името си пет пъти на светлинното табло с голмайсторите.  А на играчите на Сан Марино 63 072 000 секунди (на колкото се равняват две години) не са достатъчни дори за гол…

от

публикувано на: 28/09/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: