Много ли са 100 лева за мач на Лудогорец?

01/10/2014

PFC Ludogorets Razgra vs  Steaua Bucharest

Скъпи ли са билетите за историческия футболен мач между Лудогорец (Разград) и актуалния шампион на Европа – испанският Реал Мадрид? За място в сектор „А“ на Националния стадион „Васил Левски“ феновете плащат по 100 лв., за сектор „В“ – по 75 лв., а за крайните сектори „Б“ и „Г“ – по 50 лв.

Ако се съди по опашките, които се извиха пред касите на националния стадион в момента на пускането в продажба на билетите, явно цените не са чак толкова стряскащи. Ако се има предвид средната работна заплата в страната, която е около 800 лв, то тогава билет за мача между Лудогорец и Реал си излиза лукс.

Луксозен продукт. Точно това е всъщност мач от Шампионската лига, най-комерсиалният футболен турнир. И от европейската централа УЕФА имат изисквания цените на билетите за срещите от груповата фаза да не падат под определен минимум. Тези двубои привличат милиони от рекламодателите по света, а това да си основен спонсор на Лигата минава през сериозни суми. Престиж, бизнес и шоу, както и футбол от най-високо ниво с едни от най-големите гладиатори на играта. И няма как да се гледа носителя на Златната топка Кристиано Роналдо срещу жълти стотинки.

Затова цените на билетите за домакинските срещи на Лудогорец са повече от оправдани. Още повече, че са съобразени с различните съперници. Реал Мадрид е най-скъпият отбор според класацията на бизнес списанието „Форбс“ и следователно билетите за мача с испанския гранд са най-скъпи. Швейцарският Базел отстъпва като класа на Реал (испанският тим ги разгроми с 5:1 в първия мач преди две седмици) и цените на билетите също са по-ниски. Но не прекалено ниски.

Футболът в Шампионската лига е луксозен продукт, който съответства на билет за опера или театър, или за концерт от най-високо ниво. И както в сферата на културата има абонаменти за целия сезон, така и от Лудогорец пуснаха пакетни цени за трите домакински мача в Шампионската лига – срещу Реал, Базел и Ливърпул. За най-скъпия сектор „А“ пакетът върви по 256.50 лв, което излиза с 23.50 лв по-малко при покупката на билети за централната трибуна преди всеки от трите мача.

Трябва да се отбележи, че в Европа цените на билетите за мачове от Шампионската лига не са по-евтини, при това в евро.

Прогнозите са, че срещу Реал Мадрид тази вечер стадион „Васил Левски“ ще е пълен (с изключение на един малък сектор, който е затворен заради наказание). И ако това наистина се случи, можем да бъдем оптимисти, че все пак и в България има достатъчно хора, които са готови да отделят немалка сума за един футболен мач.

И нека си пожелаем едно: да станем свидетели на хубав мач, много емоции и защо не легендата за Лудата Гора (както мнозина наричат Лудогорец) да продължи и срещу толкова именит съперник като Реал…

от

публикувано на: 01/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: