Кралският театър вкъщи: „Малък остров“ по Андреа Леви

18/06/2020

Благодарение на Националния театър в Лондон, драмата от сцените на едни от най-добрите театри във Великобритания продължава да се излива през виртуалното пространство в нашите домове и през лятото. И понеже дотук този сезон не ни предлага нищо друго освен тропическа, дъждовна атмосфера, ще приветстваме новото театрално предложение, което тази седмица е адаптацията на романа на Андреа Леви – „Малък остров“(Small Island). Постановката, която ще започне да се стриймва този четвъртък (18 юни) от 21 ч. на YouTube канала NationalTheАtreHome, се фокусира върху връзката между Ямайка и Великобритания и последвалата емигрантска вълна на кораба „Емпайър Уиндръш“ през 1948 г. Продукцията, засягаща расовите предразсъдъци, идва съвсем навреме и съвсем неслучайно в нашето толкова объркано и разкъсано от крайни емоции настояще.

 

 

Пиесата е адаптирана по романа „Малък остров“ (бестселър с награди „Ориндж“, „Бейлис“ и „Уитбреад“) от 2004 г. на английската писателка от ямайски произход Андреа Леви.

 

Родена и израснала в Лондон, първоначално тя не е привлечена към литературата и писането, а учи текстилен дизайн в училище за изкуства. Там обаче попада на приятели, които я запознават със света на книгите и тя започва да се интересува и от афро-американски автори. Техните книги по някакъв начин я докосват и тя започва да мисли за своята история и живота ѝ в имигрантско семейство в Англия.

 

Започва да пише след смъртта на баща си, когато е в средата на 30-те си години. По-късно, когато през 1996 г. тя посещава за пръв път семейството на майка си в Ямайка, Леви осъзнава, че има невероятни история и предци, които трябва да бъдат изучени. Постепенно срамът от имигрантското ѝ потекло се превръща в гордост и тя вече е сигурна, че иска да продължи да пише за своята история.

Началото е трудно, защото малко са хората извън така нареченото поколение „Уиндръш“ и създалата се имигрантска общност от Ямайка на Острова, които се интересуват от живота на тези семейства. Всички романи на Леви се концентрират върху живота на тази общност, но това, което я отличава от другите карибско-британски автори е, че тя набляга на преживяванията на децата и най-вече на дъщерите на това поколение.

 

Адаптираният за пиеса роман „Малък остров“ е повлиян изключително от преживяванията на родителите на Андреа по време на тяхното преместване от Ямайка към Англия, въпреки че не е биографичен. Потеклото на майката на Андреа идва от почти баналната история, в която бял господар в плантация (в случая – адвокат), има дете от своята афро-американска икономка. Години по-късно родителите на Андреа се отправят към Англия с огромни надежди за по-добър живот. Майка ѝ отплува към Острова с така наречените banana boat“, а баща ѝ – година по-рано с кораба „Емпайър Уиндръш“ (HMT „Empire Windrush“).

Плот на пиесата

 

Историята се фокусира върху първата вълна от емигранти от Ямайка към следвоенна Англия и създалото се имигрантско поколение там. Проследяват се животите на две двойки – едната от Англия – Куини и Бернар, а другата от Ямайка – Хортенс и Гилбърт. Съдбите им се преплитат след като Куини (Ашлинг Лофтъс) става хазяйка на новопристигналите Хортенс (Лиа Харви) и Гилбърт. В пиесата (за разлика от романа) не виждаме толкова много от персонажа на нейния съпруг Бернар, който е основният източник на расови предразсъдъци.

 

Пиесата следва линейна хронология, разделяйки я на две части. В първата историята се носи по „вълните“ между колониална Ямайка и Великобритания, за да се проследи мотивацията на персонажите за тяхното бягство. Втората част рисува картината на реалността в следвоенна Англия и лъжливата действителност, в която Хортенс и Гилбърт са принудени да съществуват: Островът е далеч от представите им за обещан по-добър живот, Островът е една лъжа.

Премиера в бурни времена

 

Романът на Андреа Леви е адаптиран от английския драматург Хелън Едмъндсън (Helen Edmundson), а авторката е тясно свързана с целия процес. Режисьор е Руфъс Норис (Rufus Norris), който е и артистичният директор на Националния театър на Великобритания. Постановката е обявена от Норис като част от програмата на театъра за 2019 г. предишната година, а тя е годината, в която се разразява скандалът Уиндръш. Той е свързан с погрешното обявяване от правителството на Великобритания на цялото поколение Уиндръш за нелегални. Заради тази политическа грешка множество преселници от Карибския басейн, които са дошли на Острова в периода 1948-1971 г., загубват работата си, а някои дори са екстрадирани. След повече от 50 години живот в Англия… В последствие правителството се извинява официално и признава, че са допуснали грешка.

 

Постановката дебютира в театър „Оливие“ на 1 май 2019 г. точно след развръзката на скандала и в разгара на преговорите за Брекзит. Андреа Леви не успява да види премиерата на адаптацията на романа си. Тя умира от рак на гърдата само два месеца преди това.

 

Постановката е една от най-важните в програмата на Кралския театър, показвайки смаляването на мечтите на една общност и два острова – малката Ямайка и голямата Великобритания. Кой обаче е „малкият остров“? Този по площ или този по убеждения? Гледайте една седмица от четвъртък (18 юни), 21 часа

 

Линкът към постановката вече не е активен.

 

 

от

публикувано на: 18/06/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: