Кралският театър вкъщи: „Парламентът“

28/05/2020

Продължаваме да се наслаждаваме онлайн на театрални постановки благодарение на театъра от най-високо ниво – Кралският театър на Великобритания. След адаптираната класика на Тенеси Уилямс „Трамвай желание“, с която ни зарадваха миналата седмица, този четвъртък (28 май) от 21 ч. на YouTube канала National Theatre започва стриймването на хитовата политическа постановка на драматурга Джеймс Греъм „Парламентът“ („The House“). Кулисите се отварят и вие надниквате не само на театралната сцена, но и на политическата, в едно време, в което британският парламент е „висящ“, а бъдещето на страната – неясно.

 

 

Когато британският сценарист и драматург Джеймс Греъм започва да пише пиесата, съвсем не е сигурен, че тя ще бъде харесана и приета от хората, защото на повърхността тя звучи прекалено нишова, засягаща предимно политическия живот. Но въпреки че донякъде е така, тя е нещо много повече от една политическа постановка. За щастие публиката разбира това и наистина вижда в нея една забавна, вълнуваща и дори красива пиеса. Всичко, което Греъм е виждал в произведението си.

 

 

Не само публиката остава очарована от „Парламентът“. Изказванията на британската критика ласкаят Греъм, а пиесата се радва на огромен интерес и от страна на самите членове на парламента, бивши и настоящи. Някои от тях всъщност са послужили и като източници на сценариста за случилото се във времената, за които постановката разказва.

 

След дебюта си през 2012 г. в най-малкия „Cottesloe Theatre“ на Националния театър пиесата още на следващата година е преместена в главния „Olivier Theatre“, където цял сезон се играе на пълна зала. Тогава получава и номинация за „най-добра нова пиеса“ на театралните награди „Оливие“, а през 2016 г. постановката получава поредното си признание: своя дебют и на „Уест Енд“ („West End“). Три години по-късно, благодарение на публичен вот, „Парламентът“ става „Пиеса на десетилетието“ и печели своето почетно издаване по случай честването на 60 години серията „Modern Plays“.

Записът на „Парламентът“, който ние ще гледаме онлайн, е заснет на живо от сцената на Кралския национален театър в Лондон през 2013 г. Неин режисьор е Джеръми Херин, който през 2017 г. отново работи заедно с Греъм по друга негова политическа пиеса „Напъните на любовта“ („Labour of Love“), за която драматургът получава награда „Оливие“ за най-добра нова комедия.

 

„Парламентът“, чието оригинално заглавие е „This House“ е постановка, която ще завърти лентата и ще ни върне в 1974 г. Мястото ще са коридорите на Уестминстърския дворец, където се помещава британския парламент. Но, както казва самият Джеймс Греъм, не мястото е толкова важно в постановката, то би могло да бъде всяко друго пространство – училището или офисът, – защото правилата са същите. Има от всичко: приятелство, съперничество, предателство и лоялност, а властта е основната движеща сила.

 

Годините между 1974 г. и 1979 г. са времето на най-драматичния и интензивен парламент в модерната британска история. През 74-та извънредни парламентарни избори определят предстоящите събития: „висящ парламент“ – коалиционно правителство, в което всяка партия се опитва да спечели контрола в парламента. Задкулисните игри, изнудванията и компромисите са много и превръщат тези критични години в доказано най-драматичните на политическата сцена във Великобритания. Затова и Греъм се шегува, че не му се е налагало да „създава“ много по сюжета. Трудното по-скоро е било кои „луди“ според него истории да подбере.

 

Но спокойно, дори и да не знаете политическата история на Острова, Греъм се е постарал това да не е проблем, защото не използва известни ключови политически фигури като негови персонажи, сменяйки дори имената на своите герои. Той се стреми да пише не толкова за политици, а просто за хора, които се борят; за човешки същества, поставени в трудна и изискваща решения ситуация. Единствената причина положението да изглежда по-грандиозно и важно е, защото се случва на фона на съдбоносни за страната събития. А страната има нужда от „шокова терапия“, за да излезе от кръстопътя, на който е.

 

Изключително остроумна, хаплива и забавна, постановката разсъблича политиците до техните човешки емоции, разкрива всички задкулисни игри и, въпреки че е поставена върху реални събития и персонажи, тя не е документална, нито биографична. „Парламентът“ e по-скоро взаимствана от живота тогава, един своеобразен преглед на голямата картина на политическата сцена във Великобритания в едни хаотични времена. Ако искате да погледнете на тези сериозни години с хумора, който постановката предлага, посетете линка от четвъртък 28 май от 21 ч. до следващия четвъртък 21 ч.

 

Линкът към постановката вече не е активен.

 

от

публикувано на: 28/05/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: