Нова талантлива смяна

28/05/2020

Знайни и незнайни маркетолози отдавна твърдят, че работещата реклама е онази, която е от уста на уста. Сигурни сме, че сте чували този постулат с повод и без повод. Не можем да изразим същата увереност за това доколко са ви познати музикалните герои, за които предстои да ви разкажем. Може би сте засичали имената им в някои плейлисти за нова музика, но все сте пропускали триъгълното бутонче срещу иначе любопитно звучащите им псевдоними. Ето тук се осмисля нашата кауза да ви споделим онова, за което трудно намирате време, а именно историите на младата музикална смяна, ярко поникнала насред физически дистанцираната пролет. Представителите ѝ са Kiana Ledé от Югозападните Щати, Col3trane от цепещия се Лондон, RIMON от африканската страна Еритрея и BERWYN от по-познатата Тринидад и Тобаго.

90-арският дух – Kiana Ledé 

 

Киана Ледей Браун напуска дома си в Финикс, Аризона, още на 16. Смело решение, което ни насочва към същността ѝ. Под чаровната изкусителна външност се разкрива личност с намерения да стигне далеч, далеч напред. Тя често отдава чертите от характера си на зодиакалния си знак овен. Пряма, способна да намира най-подходящите за емоциите думи, готова да се впуска в сериозни проучвания на своя свят. “Понякога и за мен звучи странно. От една страна съм безкрайно обърната към хората около мен, успявам дори да ги допусна по-близо. В същото време обаче силно се страхувам да не бъда наранена.”. Към личните размисли добавяме нашите впечатления. Госпожица Браун привлича с откритост, непринуденост и щастие от по-мрачни настроения. А когато описваме с такива тоналности млад човек – едва на 23 (според остарелите ни представи), индикациите за голям артист са на лице. 

 

 

Кариерата на Киана към момента се развива с нужното търпение. На 14 години печели Щатски конкурс за таланти – Kidz Star. Прави го в условията на конкуренция от над 45 хиляди нейни връстници с качества и желание за музикално бъдеще. Големият приз е договор с гиганта RCA Records. Връзката с компанията не се получава по очаквания начин и след петилетка обещаващата дама от Аризона се доверява на друг лейбъл – Republic. Следват няколко краткосвирещи проекта и популярна поредица от You tube изпълнения, кръстена “Soulfood Sessions”. Постоянството се отблагодарява на Ледей и тя се превръща в разпознаваем скъпоценен камък редом до Jessie Reyez, Snoh Aalegra, SZA и 6LACK. В началото на април тази година идва и моментът за дебютен студиен проект с името “Kiki” (както вероятно си я наричат близките), а целта на албума е да влезе още по-навътре в чувствата, които изпитва. Опит, който си признава, че почти я е подлудил. Процесът по писането на такива песни предполага трудност и стремеж към съвършенство. Буквално прозрачна в лириките към някои от композициите (“Plenty More. и “Attention”), изпълнителката от Аризона постига целта.

 

Киана Ледей изразява продължение на линията от R&B стила на 90-те. Период, характерен със споделяне на чувствителността и слабостите на артистите. Младата надежда и нейният “Kiki” отразява порастване. Поглежда по друг начин на проблемите. Анализира ги, за да създаде разкош и великолепие.

 

 

Мелодичен и на сън – Col3trane

 

От повече от две лета следим изкъсо напредъка на младеж (в момента на 20 години) на име Кол Баста. Роден там из пресечките на Северен Лондон, в семейство на родители от Америка и Египет – майка – театрален продуцент; татко – служител в лондонското City. Да им е жив и здрав! Щото другото очевидно го притежава в изобилие. 

 

 

Докато расте с римите и бийтовете на световни личности оттатък Океана: Eminem, Nas, Tupac и непрежалимият Mac Miller, и така за разкош със стакато ефекта от Рей Чарлз, момчето рязко осъзнава потенциала на малките неща в живота. Една привечер Кол се прибира от школото леко прекалил със следобедния чай. Поглежда към постоянно рестартиращия се лаптоп на батко си и ръждясалия радиомикрофон, появил се отнякъде, и му просветва! Ако искрено желае да създава музика, може да започне веднага.

 

Е, разбира се, процесът по овладяването на техниката отнел повечко, но домашните му записи достигнали до правилните уши. Музикални браншовици, понастоящем отдали се на превръщането на Dua Lipa в новата световна поп икона, безпогрешно засекли съставките на таланта и побързали да дадат старт в кариерата на лондонския тийн. А той им върнал жеста, окичвайки се с признанието “MTV’s Push Artists”. В допълнение се сдобил с безрезервната подкрепа на значимата платформа BBC Radio 1 със специално отношение от любимата на милиони радио водеща Ани Мак. 

 

Всички тези социални придобивки донасят на Col3trane през миналото лято многобройни фестивални включвания плюс работа с именити продуценти, добавящи нюанси към стойностните му идеи. След два мискстейп записа и няколко кратки откъса от мелодичното му творчество лондонският артист изглежда екстра мобилизиран за първи, официален, класически албум. 

 

Ако искате да влезете в крак с това, което прави Col3trane, дава ви се отлична възможност в стримийнг платформите. 

 

Самотно ви е…Пуснете си Rimon! Още сега!

 

Продължаваме с историите за новите музикални любимци с категорично най-драматичната между тях съдба. Нейното име всъщност е мъжко. Но тя е очарователна афро дама на 22, родена в източноафриканската страна Еритреа. До завършване на училище ѝ се налага да се мести постоянно. Първоначално преселването е от религиозно естество в посока Германия. Заедно със семейството си остават известно време там. Живеят в различни градове във федералната република, докато не избират своя окончателен пристан. Изборът пада върху симпатичното, крайбрежно градче Зандворд, разположено на четиридесетина километра от Амстердам. Тук младото момиче решава, че е дошъл моментът да разгърне своя талант. Така или иначе не е имала много за губене. 

 

Решителната точка по неведоми пътища съвпада с началото на експериментите при друг млад музикант – Самюел Кариим. Композитор с увлечение към станалия отново моден R&B звук. Заедно с него Римон продължава и до днес да твори, печелейки все повече фенове по света. Песните на африканката се отличават с ефирно вокално присъствие тук-там обагрено с някоя неприлична дума. Чудесни прогресии в куплетите и напоителни инструментали в средно темпо карат все повече меломани и експерти да обръщат глави към нея. 

 

Най-новото от Римон и бийтмекъра Самюел Кариим са 6 произведения, обединени под оптимистичното заглавие “I Shine, U Shine”. 

 

Рапър с нежност в гените – BERWYN

 

Преслушвайки новите заглавия, попаднахме на нещо специално. Него избрахме да ви споделим последно в тази, вярваме, вълнуваща селекция. Източен Лондон си се явява цяло находище за майстори на римите в последните две десетилетия. Повечето от тях пристигат от различни точки на Африка. В случая началните координати са зададени в Тринидад и Тобаго. 

 

 

Чухме артиста за пръв път под името Berwyn във втория албум на Everything Is Recorded. Музикалният проект е на Ричард Ръсел – собственик на една от най-нестандартните компании в сектора на Острова – XL Recordings. Berwyn ни хареса с едновременното му тежко и гневно, но и хармонично присъствие. Очевидно младежът е отделил нужните усилия, за да бъде забелязан. И след като това най-после се случва, той не пести усилия да продължи още по-смело напред. Затова говорят пълните с откъси, неиздадени песни и идеи, изсвирени на пиано и китара, негови профили в социалните мрежи. Парчето “Glory” – първо соло издание от предстоящ микстейп, ни задължава да последваме нетърпеливо Berwyn. 

 

 

Новата музика продължава да ни радва, появявайки се от различни точки на света. Когато артистите носят идентичност, придружена от смело изследване на емоциите, връзките със слушателите стават все по-искрени. Така се движи музиката в днешно време. Някъде на ръба между експеримента и комерсиалното.

от

публикувано на: 28/05/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: