Ал Капоне: ”Вече знам защо тигрите изяждат малките си”

27/05/2020

Алфонс Капоне е най-известният и скандален мафиот в американската история. Неговият живот се преразказва в десетки документални и художествени филми, телевизионни предавания, книги и други медии. Това е впечатляваща колекция за човек, чийто успех и живот е сравнително кратък. Израствайки в Ню Йорк, Капоне е активен в престъпна банда с предимно по-млади американци от италиански произход в Манхатън, които също стават известни мафиоти – Чарли „Лъки” Лучано и Джони Торио. Именно в Ню Йорк Капоне получава рана на лицето по време на бой в публичен дом, която му спечелва прякора Scarface.

Ал Капоне в ареста във Филаделфия на 18 май 1929 г.

Обвинен за притежание на скрито оръжие.

Scarface става първи

 

Торио се премества в Чикаго през 1909 г., за да работи за шефа на синдиката „Биг Джим”, а Колосимо – през 1920 г. Торио предлага на Капоне да се присъедини към разрастващото се предприятие във ветровития град. По това време Колосимо управлява стотици публични домове и клубове за хазарт. В годината, когато Капоне пристига в Чикаго Колосимо е застрелян. Въпреки че никой никога не е бил арестуван за убийството на Колосимо, мнозина смятат, че Торио е поръчал удара и че Капоне е съучастник в убийството. Торио наследява организацията му и бързо се възползва от незаконната алкохолна индустрия. Ръководството му е сравнително кратко. През 1925 г. той също е ранен от съперническа банда, след което е осъден на девет месеца затвор заради нелегална фабрика за производство на алкохол.

Джони Торио напуска съда в Бруклин, 1924 г.

 

Торио подава оставка като лидер на престъпната организация, премества се да живее в Италия, а по-късно се завръща в Съединените щати. С оставката на Торио Капоне поема контрола над екипа. От 1925 г. до 1929 г. той е най-разпознаваемият мафиот в Щатите. Капоне работи с местни медии и приятелски настроени политици, за да си създаде имидж на бизнесмен, загрижен за благополучието на своите колеги в Чикаго. Въпрос на време е това добро име да бъде съсипано – съперниците му се множат, появяват се конфликти, които завършват с жестокости.

Клането на Свети Валентин

 

Ескалиращото насилие на мафията в Чикаго приключва с клането на Деня на Свети Валентин на 14 февруари 1929 г. Седем членове и сътрудници на бандата Могс Моран /съперници на Капоне/ са притиснати до стената на гараж и разстреляни от мъже, които се представят за полиция. Бруталността на убийствата става новина номер едно в цялата страна. Въпреки че по време на клането Капоне е в къщата си за почивка близо до Маями и никога не е арестуван за престъплението, той си остава основен заподозрян като поръчител на убийствата. Клането на Деня на Свети Валентин става само месец преди арестуването на Капоне от агенти на ФБР за неуважение към съда (заради неговия отговор на федерална призовка) и в крайна сметка е осъден на шест месеца по това обвинение. Но преди да изтърпи това наказание, арестуват Капоне и неговия бодигард във Филаделфия за носене на скрито оръжие. Капоне е осъден на една година затвор в щата Пенсилвания. С добро поведение Капоне излежава само девет месеца от присъдата си и е освободен през март 1930 г.

Ал Капоне арестуван в Маями Бийч, 1930 г.

Краят на един гангстерски живот

 

Но неприятностите за Капоне едва сега започват – срещу него е образувано  дело за укриване на данъци. Не им се налага да доказват, че Капоне организира хазартни игри, занимава се с проституция и също, че не плаща данъци върху доходите си от този бизнес. Ясно е, че Капоне има значителни приходи, за да поддържа такъв разкошен начин на живот. На 18 октомври 1931 г. осъждат Капоне на 11 години във федерален затвор за укриване на данъци. Излежава присъдата си във федералните затвори в Атланта и Алкатраз. Животът в затвора се оказва тежък. Капоне разбира, че е заразен със сифилис, болест, която по онова време е нелечима в напредналата си фаза.  До напускането на Алкатраз през 1939 г. болестта се отразява върху психическото и физическото му здраве. Лекарите съобщават, че през 1939 г. Капоне има когнитивните способности на 12-годишно дете. Той се пенсионира със семейството си в имението си във Флорида, където умира през 1947 г. на 48-годишна възраст.

 

Капоне може и да се оттгеля от светлината на прожекторите след затвора, но екипът, който той е изградил, продължава дейността си под ръководството на учениците му: Франк Нити, Пол Рика, Тони Акардо и Сам Джанкана.

от

публикувано на: 27/05/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: