Sapore di sale, джаз и аншоа

06/07/2015

В Италия границата между реалността и изкуството понякога е почти неуловима. Пътуваш из Тоскана и пейзажите са като излезли от Сиенската школа, летиш към Рим и сякаш присъстваш на раждането на Volare. Колкото по на юг, толкова по лесно – O sole mio и Funiculi Funicula отдавна са синоним на Неапол (въпреки че новият фуникулар няма нищо общо със затрупания от Везувий), Соренто е възпято дори от Елвис (безапелационно – „Сега или никога!“), Капри слава Богу не е fini, а Guarda che luna стои еднакво добре навсякъде по брега от Амалфи до Позитано. И когато най-сетне идва ред на Сицилия, желанието да се освободиш от стереотипите „бедност-мафия-имигранти“ бележи неочаквано попадение досами Палермо, в Аспра.

Аншоата вдъхновява песните на Микеланджело
Аншоата вдъхновява песните на Микеланджело.

Микеланджело и брат му са трето поколение майстори на аншоа. Трансформацията на дребната рибка в топящо се на езика филе не е толкова елементарна, колкото изглежда. Вековните традиции в сушенето, пушенето и осоляването се споделят като културни достижения наравно с архитектурните стилове и музикалните инструменти. Древните гърци не само строят храмовете си до Агридженто, но и осоляват местния гаврос и сицилианците до днес се гордеят и с едното, и с другото. Част от семейното предприятие Балистрери-Джироламо е и… музей. Да, музей на аншоата!

Светият Престол също е уважен. Повече - във видеото.
Светият Престол също е уважен. Повече – във видеото.

Микеланджело е и автор на сборника «Култът към аншоата», събрал всичките известни му артефакти, свързани с аншоата. A с приятеля си Франческо Мария Марторана ни подариха освен версията си на един от най-големите италиански джаз-стандарти, дала заглавието и на още две авторски песни – едната е във видеото, другата – тук.

Паоло и Джовани, Франческо Мария и Микеланджело
Паоло и Джовани, Франческо Мария и Микеланджело.

В плейлиста са включени две авторски версии на Джино Паоли от 2010-а и 2012-а, последната на живо от фестивала Mar de musicas в Картахена (тазгодишният заедно с любимката на Силвия Перес можете после да си чуете тук), както и негови дуети с Данило Реа от Рим Parco della Musica 2013 и с Ремо Анцовино от албума Capo Verde Terra D’Amore In Jazz 2014. В интерес на истината, Джино Паоли пише песента на другия бряг на Сицилия (Капо д’Орландо) за невръстната по него време Стефания Сандрели, в която се влюбва. След като вече е бил влюбен и в Орнела Ванони, на която година по-рано посвещава друго заглавие от плейлиста, Senza fine. Човещинка.

Share

×

Послепис: Седмица след нашата среща, Микеланджело е посетен от представители на „фамилии“, които му искат „заем“ от 100 000 евро. След минути той се свързва с полицията. Показанията му слагат начало на съдебна сага, приключила с над 600 години затвор за „представителите“.

от

публикувано на: 06/07/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: