„Приятели“ на 26 години

07/04/2020

През 90-те години на миналия век станахме свидетели на възраждането на телевизионните сериали – изцяло американско представяне на градския живот. Ситуационните комедии станаха популярни за публиката в хола, а „Приятели” дойдоха като определящо допълнение към потреблението ни в медиите. Поредицата започва през 1994 г. и се превръща в един от най-успешните телевизионни ситкоми, които някога ще гледаме. Преведен е на няколко езика, включително на японски и холандски. Това дава възможност на Friends да набере скорост в своето разпространение и да намери резонанс на широкия пазар. Това е забележително транснационално постижение, тъй като хуморът и атмосферата на „Приятели“ просперира и в други културни контексти, въпреки тясната връзка с американските референции и култура. Махнахме за сбогом на шоуто през 2004 г., след десетилетие на смях и на по чаша кафе в Central Perk. Приятелите обаче продължават да се идентифицират с аудитории от всички възрасти по стотици причини. Ето една малка част от тях.

Миризлива котка: всъщност, целият репертоар на Фийби

 

От съществено значение е да имаме някаква причудлива Фийби в живота си, която да ни върне обратно на Земята. Мис Буфе е ексцентричната приятелка, която свири на китара, „по-добрият близнак“ на Урсула и алтернативно его на Реджина Фаланджи. Тя е обожавана заради съмнително правдивите си текстове и сложни съмнителни истории за предишния си живот. С добро сърце и най-добрите намерения Фийби излива всички свои истини в песните си, колкото и да са неподходящи или разкриващи те. Репертоар с широко световно разнообразие ако щете. Smelly Cat е особен връх в хитовата комедия, записана и заснета с вятърни машини и всичко останало. Песен, която всеки фен на поредицата знае наизуст.

 

Дженис: Жената, Легендата

 

Тя е един от най-съкровените повтарящи се герои, които предаването ни подари. Нашата гласовита, с голяма коса drama queen (и не бихме могли да си я представим по друг начин) познаваме още от първия сезон като дългогодишната приятелка на Чандлър, и трябва да признаем, че Маги Уилър е абсолютният звезден избор да бъде изиграна Джанис Литман Горалник, от Хосенщайн. Деветнадесет епизода с участието на Джанис – просто не са достатъчни. Зрителите няма как да забравят дразнещото ѝ гласче, което е запазена марка. Джанис наистина е симпатичен и тревожно популярен герой от „Приятели“, с личност толкова креативна, че просто трябва да я приемем. Сякаш тя е карикатура на Фран Дрешър от „Гувернантката”. Чандлър, в опитите си да прекъсне завинаги нещата с нея, поддържа персонажа на Джанис още повече време в шоуто. Дори когато се разделят, загубата на късмет винаги го насочва към първата му „любов“. Дори когато тя не е на екран, сценаристите от време на време ни припомнят за нейното съществуване и в такъв момент всички си казваме „oh MY GOD”.

 

Рос и Рейчъл: любовната история, която всички искаме

 

Сагата „Рос и Рейчъл“ обхваща цялото семейство „Приятели“ за десет сезона и лесно се класира като най-сложната, но прекрасна любов в историята на ситкомите. Рос обича Рейчъл от девети клас и все не може да достигне до нея, а Рейчъл късно открива любовта към Рос. Като всяка двойка и те имат сътресения, раздели и пак събирания, през цялото време се опитват да продължат напред, подхранвайки редица неуспешни връзки през сезоните, с които да възпрепятстват пътя си един към друг.

Спомените за любимия ни дует Рос и Рейчъл са приятни и последователно сърдечни. Чувствителната природа на Рос и невъзможността да преодолее Рейчъл („Той е нейният омар!“). Настойчивото изграждане на случки и събития до последния епизод на сериала ни носят много смях и сълзи, но също така и едно задоволство. Този последен момент на Рос и Рейчъл в „Приятели“ създаде перфектния, деликатен и решаващ елемент, който допринесе за трайния успех на сериала: тя слезе от самолета. Можем да сме спокойни, че сега Ема най-накрая може да бъде отгледана от нейните весели, прекрасни и обичани родители заедно, завинаги.

Чандлър Бинг

 

Говорим ли за приятели, няма как да не споменем Чандлър Бинг. Той е комедийният гений на групата, който разказва шегите си в неподходящи моменти, за да наруши неловко мълчание. Химията между него и Джоуи носи изключителна комедийна стойност, въпреки че всички оценяваме индивидуално хумора на Чандлър. Той винаги изнася сухи еднолинейни и ежедневни наблюдения, често пропуснати в смеха на последната шега. Той винаги добавя намек за подигравки към всяка ситуация, като е сигурен, че шегата е толкова смешна на останалите, колкото на него му се струва. Без съмнение, човешката позиция на Чандлър в статистическия анализ и преконфигурирането на данни му позволява да бъде всякакъв вид смешен извън сивата си обвивка. Този контраст е особено забавен през десетте сезона. Team Bing, всеки ден.

Ценните герои

 

Симпатичността на шестимата млади приятели от Манхатън позволи на шоуто да надскочи оригиналната си публика. Фактът, че те изглеждат като истински хора – не само телевизионни персонажи – е наистина важно нещо. „Приятели“ резонират с хората чрез човешките преживявания за щастие, комфорт, самота, отхвърляне и успех – условията, които ни напомнят за нашите загуби и постижения. Подобно на шекспирова трагедия, Брайт, Кауфман и Крейн са създали текст, който представя човешките проблеми пред нас самите; такива проблеми, които остават непроменени във времето.

 

Уместността на ситкома идва от представянето му на това как се свързваме с другите и със себе си, изследвайки чертите, отношенията и ценностите на младите, модерни, работещи американци. Виждаме го в страстта на Моника; спонтанността на Рейчъл; Рос и неговото сърдечно внимание към детайла; саркастичен, макар и подкрепящ съвет на Чандлър; неувереността и увереността на Фийби в нейните принципи; и бавният Джоуи, макар и невероятно грижовен. Всеки герой от „Приятели“ се свързва безпроблемно, докато индивидуално означава качествата, които им позволяват да подкрепят своето. Те наистина биха се превърнали в солиден приятел, което им дава достоверност и почтеност. Ето защо „Приятели“ продължава да е в сърцата на хората вече 26 години.

от

публикувано на: 07/04/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: