За рециклирането (с аромат на кокос)

31/03/2020

Всичко може да се рециклира. Това е максима, която става все по-убедителна с всеки нов пример, независимо дали той е локален, личен или международен проект. Неизменно всяка подобна инициатива има своите недостатъци и преимущества, а един от начините за преодоляването им е адекватното „комуникиране“ на проекта и неговите ползи сред обществото.  Ресурсите на тази планета не са безкрайни и единствено от нас, жителите ѝ, зависи как ще ги използваме и разпределяме помежду си, и доколко ще мислим за печалбата като за водещ принцип в производството на стоки от първа или не така първа необходимост.

 

Освен компостирането на хранителни или градински отпадъци, има и много други способи да употребим излишното, да го превърнем в продукт, който да влезе в бита ни, и изобщо – да канализираме енергията си и енергията на общия си дом в една крайна цел – удобство за нас и минимални щети върху природата. И въпреки че кокосовите орехи не растат на тази географска ширина, а черупките на обикновените орехи повечето от нас изхвърлят в огъня или в градинския компост, съвсем не е излишно да хвърлим поглед към проект като CocoPallet, който обещава да спаси от сеч множество дървета.

 

Палетите за превоз на стоки, които масово се използват по света, са направени от дървен материал. Именно тях цели да замести проектът, използвайки черупките на кокосовите орехи, голяма част от които са краен продукт от производството на кокосово масло или кокосово мляко – все по-използвани в световната и локалните кухни. Да уточним – годишно човечеството консумира 7.4 милиарда кокосови орехи. Количество, пояснява създателят на Cocopallet Майкъл Вос, достатъчно да покрие целия Париж с петметров слой от кокоси. Представа, примамлива за всяка уважаваща себе си (пост)апокалиптична фикция (или поне такава, създадена в традицията на Вонегът).

 

 

Старт-ъп компанията, която разработва идеята е холандска, а според създателите си cocopallet е сто процента екологичен продукт, който спокойно може изцяло да замени традиционните дървени палети. Палетите от кокосови орехи са огнеустойчиви, с дълъг цикъл на употреба, а по отношение на цената те определено могат да конкурират дървените. Според сайта на компанията всяка година се произвеждат 1.7 милиарда дървени палети само за транспортиране на стоки от Азия към останалия свят – цифра, която предполага изсичането на около 200 милиона дървета годишно, които могат да бъдат спасени.

 

Палетите от кокосов отпадък не се обработват с пестициди, което означава, че са безвредни за употреба и превоз на стоки, а формата им предполага, че не заемат място при складиране, могат да се напаснат към превозваната стока и освен всичко друго са и влагоустойчиви. Звучи като идеалният проект за рециклиране, нали? Ето че има и противници – и това са хората, които смятат, че кокосовият отпадък всъщност си е добре там, където се ползва – за наторяване на земеделски земи. Компанията изглежда застава между две различни схващания за кръгова икономика без отпадък – дали трябва да подхранваме почвата, за да садим дървета, които да сечем или можем да си спестим наторяването, а вместо това изобщо да не сечем или да сечем в много по-малки мащаби – никой няма отговор на този въпрос, добре знаем това.

 

Идеята на CocoPallet не е чак така нова, революционна и единствена по рода си, разбира се. Вече има предприятия, които произвеждат биоразградими саксии за растения по същата или подобна технология – смленият отпадък от черупката на кокоса се „излива“ в желания калъп на преса с висока температура. Революционно изглежда този отпадък да се използва именно за превозване на стоки – нещо, от което всяка индустрия се нуждае, за да стигне продуктът ѝ до своите потребители. Палетите, в този смисъл, могат да издържат до два тона статична тежест и до тон динамична, а създателите им се целят и в по-устойчиви палети. Жалко е, че изглежда в момента компанията е на пауза, веднъж след като са минали през тестове и следва да съберат средства и партньори, с които да осъществят възможностите на проекта си.

 

Още по-жалко е, че поради ред причини е възможно те изобщо да не успеят в начинанието си. От решаващо значение е такива компании да успеят да предложат наистина работещи цикли на употреба, особено когато става въпрос за продукти като тези на кокосовата палма. Защото, както казва една поговорка от Южните морета:

„Who plants a coconut tree, plants food and drink, vessels and clothing, a home for himself and a heritage for his children.”

 

от

публикувано на: 31/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: