FabBRICK – тухлите на бъдещето

19/02/2020

FabBRICK е проект на френската архитектка Кларис Мерле, разработен през 2017 г., когато тя е петокурсничка в Националното училище по архитектура Paris Malaquais. През 2019 г. той печели наградата в раздела „Строител на утрешния ден“ на конкурса Le Petit Poucet. Концепцията на FabBRICK е проста и ясна – нека използваме отпадъците, за да градим. Това обаче не са какви да е отпадъци, а непотребни вече памучни тениски, каквито големите фирми за дрехи произвеждат евтино и продават евтино. Разбира се, производството на тези дрехи е един от големите замърсители на околната среда, както показа и видеото в канала на Дойче Веле в ютюб. Голяма част от облеклото ни днес преминава втора фаза на използване в магазините за дрехи втора ръка, както и чрез дарителски акции, организирани от религиозни, обществени или частни институции. Една част от тези дрехи обаче бива изхвърлена. Във Франция например 400 000 тениски се изхвърлят всяка година. Лесно е да изчислим приблизителни цифри и за други страни и континенти.

 

Разбира се, FabBRICK не просто намира приложение на част от отпадъците, а в същото време се опитва да редуцира увеличаващата се липса на естествени строителни материали, така поне казва едно от описанията на проекта. Вероятно наистина съществува такава липса на естествени строителни материали, ако проучим добре този сектор в световен мащаб. Партньори в начинанието са центрове за сортиране на текстил, а начинът е много прост – текстилът се смесва с естествен слепващ материал и след това се компресира в отливка или форма за тухлички.

 

 

Видеото, както вече сте отбелязали, е на френски, което само казва, че популярността и ползите на този иновативен строителен продукт все още не са така глобални, както на нас определено ни се иска. Естествено, тухлите от тъкани не биха могли да се ползват като основа за конструкцията на къща, но употребата им за вътрешни преградни стени, декоративни стени и изолация, както и ползата на целия проект за околната среда са безспорни. Произвеждаме все повече, потребяваме все повече и изхвърляме все повече, а скандалите с отпадъците, които се разразиха в последните месеци и които акумулират обществен, локален и глобален интерес от години, все пак могат да намерят известно разрешение, което би било много по-полезно за всички, стъпило освен това на принципа на трите R – reduce, reuse, recycle. Принцип, който трябва да преосмислим като основен за съществуването си като вид, като общество и като обитания, като бъдеще.

Стъпила на тези три R e и голямата лична промяна в потребителските ни навици, част от която е и пазаруването на секънд хенд дрехи. Тъкмо за нея пише и Гардиън преди около година, отбелязвайки, че хората, които променят нагласите си към покупката на нови дрехи, стават все повече, ако и това да е бавен процес, чиито резултати е възможно да видим много по-късно.

 

FabBRICK могат да се произвеждат в различни размери, а след сортиране на дрехите, и в различни цветове и дори нюанси, последното с оглед на декоративните им качества. Практическите им качества са безспорни – тъканите са топло и шумоизолационни, компресираните тъкани – още повече. Тухлите, и това вече ни спечели съвсем, могат да се ползват и в направата на мебели и аксесоари за дома. До този момент над 15 000 тухли от тъкани са направени и използвани в различни интериорни проекти, предимно в публични, а не в частни пространства, а калкулацията, която можете да видите и на сайта на проекта, казва че над 8000 тона дрехи са били рециклирани в работилницата на FabBRICK.

 

С възхищение мислим за този проект, който се оказва малко винтче, опитващо се да обърне огромната машина на потребление. Машина, разрастваща се като снежна топка, пусната по планински склон и готова да премаже своя Сизиф, който с известно високомерие, недалновидност и завидна глупост е бутнал топката. Светът днес изглежда удобен, така сякаш можем да го обхванем с един поглед и с няколко мисловни операции, и това, разбира се, е измама. Лесната измама на бързото потребяване и бързото живеене. FabBRICK застава срещу това, за да каже, че не те посрещат по дрехите, които носиш, а по дрехите, които можеш да рециклираш.

 

от

публикувано на: 19/02/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: