Холи – фестивалът на доброто и цветовете

09/03/2020

Когато настъпи последната пълна луна в месеца Фалгуна, Индия се пречиства в огъня на доброто и оживява с цветовете на радостта, а за 2020 г. това са датите 9-и и 10-и март. Ще бъдете поръсени с дъжд от цветове, които са символ на радост, любов и единство. Привърженици от цял свят празнуват Холи – този цветен празник, но никъде той не е толкова искрен и вълшебен като в неговата родина.

Древността на Холи

 

Историята му е толкова стара, че ни връща в древността. Това честване е открито споменато на каменен надпис в Рамгарх, датиращ от IV век пр.Хр., където се говори за празнуване на Холикотсав. Този празник на плодородието, което е било в същината му, също така се среща и в свещените религиозни текстове на Пураните. В мюсюлмански исторически мемоари отново се споменава Холикотсав и според тях той се е празнувал не само в Индия, но и сред мюсюлманското население.

Легендите на Холи

 

Тъй като буквалното значение на думата холи е „изгаряне“, основният мит, около който се вярва, че се е заформил празникът, е този за демона Хираниакашиап, чийто брат бил убит от бог Вишну. За да му отмъсти, демонът измолил от Брахма безсмъртие и го получил. Хираниакашиап имал син Прахлада, който почитал бог Вишну и това не се харесвало на злия му баща, който решил да го убие за това. Всеки път обаче не успявал, защото собствената му защита от безсмъртие защитавала и сина му. Затова демонът накарал своята сестра Холика, която била дарена със способността да не изгаря от огън, да убие племенника си. Тя взела Прахлада и, разказвайки му приказка, го вкарала в горяща клада. След като огънят угаснал обаче, вместо момчето да стане на пепел, това се случило със злата му леля, а той самият отново бил спасен. Тази легенда рисува корените на празника като време, в което да се почита доброто и да се чества победата му над злото.

 

Затова вечерта преди самия празник, в нощта на пълната луна, се пали голям огън и на кладата се поставя малка статуя на Холика – символ на злото, – която да изгори. Този ритуал се нарича Holika Dahan.

 

Друга основна легенда, около която се развива фестивалът Холи, е тази за Кришна и Радха. Кришна бил роден в много мрачна нощ, по време на силна буря и затова лицето му било много тъмно. За разлика от лицето на неговата любима – Радха, – чието лице било снежнобяло. Той споделил своята болка на майка си и тя му казала да вземе каквито цветове иска и да намаже лицето на Радха. Богът така и направил, взел цветни бои на прах и нашарил лицето ѝ.

Оттогава идва и обичаят в деня на Холи хората да се замерят с цветна прах, оцветявайки кожата си, събаряйки кастовите граници и празнувайки равенството между всички.

Холи през годините

 

В основата си ритуалите са били свързани предимно с плодородието на жената и с благословията на новия ѝ дом. На току-що омъжените се пожелавало щастие на прага на новото семейство.

 

С годините Холи се превърнал по-скоро в честване на пролетта, която ще донесе плодородие на цялата земя, за което всички започват да се молят. На по-късен етап празникът се развива и приема по-социално значение като честване на любовта между хората, братството, единството и радостта между хората. Казва се, че на този ден дори враговете спират да бъдат такива и си подават ръка. Цветовете, които покриват всички ги правят едно цяло.

Как се празнува Холи днес

 

Холи се празнува предимно в Индия и Непал, но също така инспирира хора от цял свят да се отдадат на тази традиция, като разбира се Западът е оказал своето влияние на тези места.

 

Затова в най-чистия си блясък празникът може да се види в неговата родина. Дори там обаче различните части на страната показват и различия в празненствата. В основата му остават големите ритуални огньове, шарената прах и вода, песните, танците и радостта.

Нощта на пълнолунието – Holika Dahan

В деня преди Холи започва трескаво събиране на дърва, а понякога и доста по-рано. Те са нужни, разбира се, за големите огньове, в които злото под формата на статуя на Холика ще изгори, а доброто ще остане на земята, сред хората. Всички се събират около огньовете, които са навсякъде, пеят, танцуват и празнуват добротата. Някои си взимат въглени от огъня и го носят в домовете си, за да накладят своите собствени огнища.

Денят на Холи

 

Денят след нощта на кладите и символичното изгаряне на злото е запазен за смях, веселие и чиста радост, която превръща дори възрастните в деца и им позволява да се отпуснат и забавляват като такива.

 

 

Започва целенето с цветна пудра и цветна вода. Улиците се превръщат в колоритни площадки, дъги изгряват пред очите в цветния дим, носещ се навсякъде. Трябва първи да уцелиш отсрещния и да намажеш лицето му. Без значение дали е непознат. Той ще отвърне с усмивка. Защото на този ден никой няма право да се сърди.

 

Още нещо, което омайва индийците по време на празненствата е напитката bhang – субстанция, приготвена от канабис и добавяна към храната и напитките на този ден. Представете си сега крайно цветни, смеещи се до полуда индийци, които обикалят улиците в очакване да се замерят с още цветове. Разбира се това е Индия и… нещата могат да стигнат до крайност към края на деня, когато еуфорията и bhang напитката са хипнотизирали празнуващите и се препоръчва на жените да не са по улиците.

Култура, общество и красота са вибрациите на този така цветен, така забавен и чист празник, който обединява всички и сваля границите на социалното положение. Ако присъствате, помнете, че ще бъдете мокри и изцапани. Но помнете и че ще бъдете толкова освободени и радостни, само както сте били като деца. Едно чисто изживяване, което може да ви предложи само Индия и Холи.

от

публикувано на: 09/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: