Денят на свети Патрик

15/03/2020

На 17-и март всичко се обагря в зелено. Най-вече Ирландия. Защото е Денят на свети Патрик – най-свещеният за ирландците по цял свят празник. Детелини и леприкони, и общо взето всичко зелено изведнъж се превръща в символ на празника. А ако не е зелено? Е, ще се оцвети.

Кой е свети Патрик?

 

Патронът на всички ирландци всъщност не е роден в Ирландия, а в Уелс около 385 година. Легендата разказва, че до 16-годишнината си е бил езичник. Това обаче малко си противоречи с мисиите на баща му и дядо му, които са били съответно дякон и свещеник. При всички положения обаче Патрик, който тогава се е казвал Мейуин, открива Бог точно след тези 16 години, когато е отвлечен като роб в Ирландия и се налага да работи като овчар. През тези години той се доближава до Бог и получава видение, в което му се казва, че трябва да се домогне до западния бряг на острова, където ще го чака кораб, който ще го отведе вкъщи. След 6 години той успява да избяга, отива в Галия, където 12 години учи в манастир, става свещеник и приема християнското име Патрик. И така, вече като свещеник, Патрик се връща в Ирландия – земята на неговото робство – за да покръсти езичниците и да прокара християнството в тези земи. Изгражда много училища, църкви и манастири. Тази негова мисия продължава 30 години. Смята се, че умира на 17 март 461 година. И ето че този ден сега е посветен на него, а определени символи го съпътстват неотлъчно.

 

Защо детелина?

 

Основният символ на фестивала… Не е просто защото зеленият цвят е бил любим на свети Патрик. Напротив, преди светецът се е свързвал по-скоро със синия цвят. Детелината не е и любимото му растение. Но е било важно цвете. Вярва се, че патронът на Ирландия е използвал именно това обикновено и крехко растение, за да обясни Светата Троица. Разбирате, че дори не му е била нужна по-специалната четирилистна детелина. Защото важните неща всъщност са обикновените – та трите крехки листчета са въплъщавали Отца, Сина и Светия Дух.

 

Леприкони? Защо не?

 

Леприконите са един от основните символи на празника. Това са малките митични обитатели на ирландския фолклор с рижи бради, носещи зелени костюмчета и големи цилиндри със закичена детелина. Вярва се, че тези брадати феи притежават мистично сандъче със злато и могат… да ви поправят обувките. Ако сте на фестивала ще имате възможност да видите много от тези загадъчни човечета. За съжаление няма да са истински, за да ги попитате все пак… за златото.

Фестивалът на свети Патрик

 

След смъртта на свети Патрик около неговата личност започват да се създават легенди и малко по малко го превръщат в светец и патрон на ирландците. Вярвало се е, че той е съживявал хора и че е изгонил змиите от Ирландия (където, между другото, и до ден днешен няма такива). Всичко това довело до честването на свети Патрик, което започнало около IX – X век.

 

Празникът се чества не само в Ирландия, но и сред всички ирландци по света, най-вече в Северна Америка. И макар да е бил по-скоро католически празник, постепенно се е превърнал в публично честване, свързано с веселие и паради, първият от които се е състоял през XVIII век в Северна Америка. Този по-обществен и пищен начин на честване обаче се разпространил в Европа едва през XX век. Днес вече в цял свят денят е изпълнен с многообразни шествия, които са придобили по-скоро облика на карнавал.

 

 

Всичко изведнъж се оцветява в зелено – хората, украсата, храната, дори и бирата! Точно така, прочутата зелена бира е начинът, по който да се съчетае любимото занимание на ирландците с поклонението пред любимия им светец. Просто боядисват бирата и готово.

Но не само тази течност се обагря в зелено. Някои от реките също придобиват този цвят, като най-известен пример е реката в Чикаго, която става зелена всяка година на този ден от 1962-а. Интересното е, че идеята им е дошла, когато използвали оцветяването на реката, за да проследят незаконни канализации във водата. Ирландската общност била просветена от идеята, че това ще е интересен начин да се чества техния зелен патрон и го направили традиция. (Въпреки че и друг американски град предявява претенции за хрумката да се боядиса река в чест на светеца.)

От християнска почит към туристическа

 

Разбира се, в началото това е бил основно християнски празник, в днешна Ирландия, а и не само, денят на свети Патрик се е превърнал по-скоро в туристическа атракция. Което всъщност е била и идеята на ирландското правителство след 1995 година, когато пъбовете, затворени преди тази година по време на празника, вече започват да работят. И зелената бира започнала да се лее. Както и туристите. Всяка година около 1 милион посетители идват за фестивала на свети Патрик в Дъблин, където празненствата продължават повече от ден. Освен употребата на алкохол, което става основно действие по време на празника и причина за критиката към фестивала, забраната за употреба на месо също е вдигната, въпреки религиозната основа на празника и съвпадането му с великденските пости.

 

Не търсете четирилистни детелини. Нужна ви е обикновената трилистна, за да се забавлявате на празника на свети Патрик. Той ще бъде почетен, а вие благословени с късмета на цветето, с много зелена бира и евентуалното мистично богатство на леприконите. В краен случай поне може да ви поправят обувките.

 

 

от

публикувано на: 15/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: