ЖЛЪЧ и “Вяра”

09/03/2020

Ако следите внимателно хип-хоп артиста, предполагаме, че помните добре историята. В разгара на лятото той се появи облечен в папски одежди, закрилян от бели гълъби, с благ и всеопрощаващ взор за верните си последователи. Тогава Матю Стоянов разкри заглавието на излизащ през септември албум. А именно “Вяра”. Само че…. седмица преди обявеното събитие се разбра, че дебютният албум прераства в концептуален проект. А на титула се чете ясно: “Звяра”.

 

Премиерата докара до екстаз над 1500 човека, отдадени на ЖЛЪЧ и неговите лирики. А влудяващо вплетените послания все още ни карат да настръхваме при всяко следващо пускане на албума: предизвикващото ескалиране “Дагое’а” – автор на музиката е продуцентът Boyan Music, магическите мелодии в “Т.У.Р.”, създадени от Боята, припевът за Грами, отличаващ “Асмодей”, измайсторен от Roasty Suave,  и онзи вечен въпрос “В к’во ти се живее – в джунгла или в зоопарк?!”, сочещ с пръст от “Зоопарк”.

 

×

 

Но Матю се оказа далеч по-лукаво-хитър, отколкото сме си давали сметка. Всъщност той и верните му сподвижници от So Called Crew внимателно бяха разчертали плана. Едва си бяхме събрали мислите след “Звяра”, и ето че шегата се оказа вярна! Появи се антиподът! И носи името “Вяра”!

 

Ще се опитаме да избегнем сравненията между двата проекта, замислени първоначално като едно цяло. Със сигурност обаче можем да споделим –  ЖЛЪЧ звучи искрено, открито и дяволски интригуващо във “Вяра”. Умението му да си играе с думите и многопластовите сюжети в лириките на десетте трака достига до познатите висоти. И въпреки че умишлено конкретна концепция този път отсъства, албумът на хип-хоп артиста разполага с цел.

 

От една страна посланията в композициите могат да се дефинират като конкретно лични. В съзнанието изниква яркият пример – “За какво?”, бликащ от емоции, с инструментал, близък до съвременно Шопен-изящество от Камен Колев. А също и откриващата динамика на записа – “Живей с т’ва”. Хрущящ бийт, издялан от китариста-продуцент Drugия, с палитра от звуци в тромпета на Жоро Стойков (Funky Miracle).

 

×

 

Бързо редактираме констатацията и сякаш я развиваме. Всяка песен във “Вяра” осветява различни страни на характера на превръщащия се в доминанта хип-хоп генератор. Ценното за модерната ни музикална култура е доказателството как искреността води до съпричастност от публиката към артиста. А оттам успехът се случва съвсем естествено. Липсват пришпорване, пренавиване, самоизтъкване или каквото се сетите.

В новия албум ЖЛЪЧ се чувства комфортно в търсенето на по-доброто себе си!

 

И това се доказва по реакцията на феновете след всеки следващ проект, с който се асоциира ЖЛЪЧ. Ако след “Вода и Вино” възкликвахме: “Момчетата действително звучат в перфектна форма!”, то когато след премиерата на “Прилив” вървяхме с отворени чакри из алеите на Борисова, някъде в съзнанието се появи питанка: “Могат ли Мати, Илия, Гената и компания да превключат на седма предавка?”. И докато снимахме сторита в озверялата тълпа, с ръка на сърцето се кълняхме: “Звяра” представлява всичко, което някога сме искали!”.

 

Но, ето че “Вяра”, поне за нас, успява да надмине по алтернативни пътища и най-смелите ни представи. Не защото се повишава качеството в комплицираните лирики, или защото бийтовете звучат все по-музикантски, ефектно и чувствително. А защото ставаме свидетели на ЖЛЪЧ – ровещ се повече из артистичните си таланти. Гонещ безкомпромисно поставените цели по деликатен и ненатрапчив начин.

 

×

 

Голямата цел в албума “Вяра” на ЖЛЪЧ, чистосърдечно признаваме, е постигната! 38-те минути влияят на слушателите, така както вероятно на него. Със стремеж към самоусъвършенстване, желание за преодоляване на глупавите пречки по пътя, който ние избираме. Поемайки цялата отговорност и споделяйки щедро емоциите от приключенията по пътя към нашето (неговото) аз.

 

И така! Както обича да се изразява сподвижникът на Матю в рап играта Григовор (на когото му е ред): “Бутонът е PLAY!”

 

 

от

публикувано на: 09/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: