Масленица: най-сладкият фестивал в Русия

25/02/2020

Довиждане, зима, здравей, пролет! Нека посрещнем слънчевите дни, да похапнем колкото можем различни палачинки и да се позабавляваме на най-вкусния и весел фестивал в Русия, който се смята за най-стария оцелял славянски празник – „Масленица“. Датите тази година са от 24 февруари до 1 март и ще бъдат изпълнени с много сладко и задължително веселие. Защото, който си прекара скучно на фестивала, го очаква година без късмет.

История на фестивала „Масленица“

 

Разбира се, че фестивалът има езически корени. Преди да бъде задължително осиновен от църквата, той е протичал три седмици и е бил във възхвала предимно на главния бог Велес – патронът на добитъка и фермерството. Той бил свързван с мечка и затова това животно е било свещено, притежаващо лечебни сили, а според някои – дори по-силно от дявола. И така, по време на празника хората танцували като мечки около къщите си, защото се вярвало, че това ще ги предпази от опожаряване. Тази езическа традиция не се харесала на църквата и тя направила всичко възможно да замени образа на бог Велес с този на Свети Власий (Свети Влас). Оттогава е прието на неговата икона да се носят палачинки, за да го омилостивят за добра реколта и здрав добитък.

 

Освен че изместила фокуса от езическия бог към християнския светец, през годините църквата се опитвала да намали езическите обичаи, но успяла само да намали дните на честването на 7 (последната от трите чествани в миналото седмици). Тази седмица сега е наричана „Масленица“, „Седмица на сиренето“, или „Седмица на палачинките“ и месото е абсолютно забранено.

Защо „Седмица на сиренето“

 

В миналото пикът на празника е бил около 20 февруари, когато обикновено се пада пролетното равноденствие, но след прекрояването на фестивала от църквата, кулминацията е в последния ден – неделя, която винаги съвпада с празнуваните в България на Сирни заговезни. Точно седем седмици преди Великден. Затова и през тази седмица месото е забранено, а само млечните продукти – разрешени.

Защо „Седмица на палачинките“

 

Освен, че палачинките ще омилостивят Св. Власий, те имат и по-дълбоко значение за руския народ. Палачинката е кръгла като слънцето и когато е току-що направена – гореща като него. И тъй като това е празник, посветен на пролетта и слънцето, това е бил идеалният кръгъл хляб, замесван за боговете, а в контекста на християнството – палачинките са начинът народът за последно да се наслади на маслото, яйцата и млякото преди да започнат постите.

Не си мислете, че в палачинките няма още символика.

 

Те са кръгли. И затова безкрайни. Символизирали са цикъла на живота – раждането и смъртта. В миналото, когато са започвали родилните болки на жена, ѝ се е давало палачинка, но също така на погребалната трапеза с първата палачинка се почитал покойника.

 

Това също не е всичко…

 

Кръгът сред руския народ бил считан за свещен и вярвали, че ги пази от злото. Следователно станало навик да се обикаля на кон в кръг около селището, носейки на прът украсено колело от каруца. Вярвало се, че това ще омилостиви боговете.

 

В заключение ще кажем, че палачинките, или както ги наричат в Русия – „блини“, – са основно ястие по време на фестивала. Всяко семейство си има рецепта за своя плънка, но обикновено тя е от сметана, хайвер или сладко. По време на празника се ядат колкото се може повече блини, защото това ще донесе благоденствие. Служителка от празничните павилиони споделя, че на ден прави по около 600 палачинки.

 

Понеделник – Посрещането

 

Това е най-креативният ден. Хората монтират „Госпожа Масленица“ – голяма фигура на жена, направена от слама и облечена в парцали като стара жена. Тя символизира зимата и в последния ден ще бъде изгорена. Сега обаче е положена на висок заснежен хълм (в градовете – на централния площад), по който деца и възрастни се пързалят. Твърди се, че, колкото по-далеч се спуснете и колкото по-високо се смеете и забавлявате, толкова по плодородна ще е годината. Така че, знаете какво да правите!

 

Вторник – Играта

 

Това е ден предимно за забавления, фолклорни игри и ядене на колкото се може повече блини. Типични куклени представления „Петрушка“ се организират навсякъде из градовете; актьори също обикалят домовете и изненадват със сценки.

 

В този ден необвързаните момчета обикалят с шейни в търсене на своята жена. Те могат да целунат всяка избраница на улицата. Този стар обичай е свързан с формирането на нови двойки, които да се оженят неделята след Великден – най-доброто време за това според старо руско поверие.

 

Сряда – „Сладкия зъб“

 

Ден, в който зетят отива на гости на тъща си, за да бъде нагостен с нейните палачинки. Тогава той трябва да изяде толкова палачинки „колкото пъти кучето размахва опашката си“.

 

Четвъртък – Веселбата

 

От днес вече не е позволено на хората да работят, а само да се веселят. Това е денят на „първия бой“ – традиция, която се е запазила векове. Боевете са в чест на руската армия и се извършват под стриктни правила. Тук се е родил принципът: „Никога не удряй човек, докато е паднал“.

 

Танци, огньове, снежни дуели, улично представления, песни и много забавления изпълват целия ден.

Петък – Окото на тъщата

 

Време е и тъщата да посети дома на дъщеря си и своя зет. Последният трябва да се грижи добре за майката на избраницата си и да е много мил с нея, защото тя е там, за да прецени дали всичко в новото семейство е наред и дали дъщеря ѝ е направила добър избор.

Събота – Сестрата на съпруга

 

В миналото се е очаквало връзката между младата съпруга и сестрата на мъжа ѝ да е напрегната. Затова двете жени се събират на този ден, за да се сближат. Дори произходът на думата за сестрата на мъжа – зълва – на руски произлиза от „зло“ (zolovka).

Неделя – Ден за прошка

 

Ден, в който да се поиска прошка от всеки. Според християнските вярвания не трябва да се започват постите, ако не сме пречистени. Цялото тържество завършва с ритуалното изгаряне на „Госпожа Масленица“ – символизираща зимата. Пепелта ѝ или е разпръсната по полето, или заровена със сняг.

 

Масленица е весел и „вкусен“ начин да разберете повече за руските традиции, които са се запазили и до днес. Не забравяйте обаче, че ако решите да го посетите, трябва да сте с празен стомах и добро настроение – от това зависи благоденствието ви!

от

публикувано на: 25/02/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: