Какво да гледам: три сериала за това как се правят сериалите (и киното)

07/02/2020

Гледали сме много филми, които ни разказват как се правят филми. От „Осем и половина“, през „Singing in the rain“ и чак до „The artist“ и „Trumbo“. Този тип филми са се превърнали в собствен суб-жанр, който вдига (донякъде) завесата за това, какво всъщност стои зад обектива на камерата. Обяснява, какво правят десетките забързани хора по снимачните площадки и показва взаимоотношения, каквито са характерни само за тази порода хора.

 

От известно време насам този модел се е прехвърлил и на малкия екран. Появиха се неща като „Entourage“ и „30 Rock“ и бяха супер успешни, защото ни показваха нещата от другата страна. Днес сме решили да продължим с тематиката и да ви предложим още три сериала, които се занимават с процеса на направата на филми.

 

Episodes (2011)

 

„Episodes“ е най-успешният проект на който и да е актьор от „Приятели“ след „Приятели“. Матю Пери се опита няколко пъти, но не се получи. Лиса Кудроу също направи сериал, дори самият Мат Лебланк се опита да направи чист спин оф и да запази персонажа си в „Joe“, но нищо от изброените не се докосва до успеха на „Episodes“.

 

Историята следи двойка сценаристи, които решават да направят римейк на успешния си британски сериал в Холивуд. След известни преговори, шефовете на студиото ги притискат да вземат Мат Лебланк в главната роля, а той далеч не е първият им избор.

 

Get Shorty (2017) 

 

Сериал правен по филм, който разказва как се правят филми. „Get Shorty“ е едно от малкото изключения, в които сериал по филм работи. И то по-добре от оригинала си. В него Рей Романо показва, че е повече от ситкомски актьор и че ако се налага може да играе.

 

Гангстерска история, която се преплита с Холивудска такава. Как се правят пари от филми и колко са чисти, преди да са изпрани. Това не е фокусът на сериала, но историята го понася. В центъра е Майлс и опитът му да се трансформира като се опитва да не плати прекалено скъпо за начинанията си.

 

Extras (2005)

 

„Extras“ е телевизионна класика от ума на един телевизионен класик. Рики Джървейс взима най-долната прослойка от кино индустрията и светва прожекторите в очите ѝ. В сериала се разказва за статистите в продукциите и жалките им опити да станат известни.

 

Хуморът е брутален и на моменти може да ви стори, че се прекалява, но няма как да очаквате нещо друго от Рики.

 

от

публикувано на: 07/02/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: