Чарлийз Терон: „Диван за кастинг“

06/02/2020

Може би не сте запознати с термина „диван за кастинг“, или „кастинг диван“. И това е нормално, ако не сте част от филмовата машина на Холивуд. Този „диван“ е метафора. Въпреки че зад метафората най-вероятно стои и физическото му проявление. На този „диван“ се дават роли, а отплатата, както сами можете да предположите, е диванът да бъде използван. От честата практика в Холивуд пружините му вече са изскочили. И не само там. Диванът може да е навсякъде. Сядала ли е на този „диван“ Чарлийз Терон?

„Трябва да знаеш кой си. Влизаш в стая и оставяш енергия. Тази енергия или казва: „Да, има шанс“, или казва „Няма начин“.

 

Тези думи на актрисата са показни за нейното виждане относно сексуалното насилие в сферата на шоу бизнеса, а и не само там. Нейната позиция е непоклатима, че това което подаваш с държанието си, е и това което получаваш. А може би всичко зависи от това колко силно искаш тази роля, това предаване, тази работа… Възгледите на Чарлийз Терон обаче не оставят място за съмнение за това, което тя би направила за желаната роля,  и често е признавала, че досега не ѝ се е случвало да попадне на „кастинг дивана“. И все пак добавя твърдо, че може би това е така, защото тя никога не е влизала в стая, пораждайки дори и най-малкото съмнение у когото и да било, че това въобще е възможно да се случи.

 

Покрай Чарлийз Терон години наред се носи призрака на миналото ѝ от Южна Африка, което е осеяно с неясни обвинения към баща ѝ, заклеймен като алкохолик и насилник и още по-неясни обстоятелства около неговата смърт. Едно обаче е ясно. Когато тя е на крехките 15 години, майка ѝ го застрелва. Почти пред очите ѝ. С четири куршума. Дали баща ѝ е бил насилник, или не, остава мистерия, която в крайна сметка интересува само нейното семейство. Важно е обаче как след тази трагедия майката на младата Чарлийз, която е оневинена, успява да изгради в нея принципи, които да ѝ помогнат да не се предава, да не се оплаква, да не се оставя да бъде смачкана, а да бъде силна жена.

 

Чарлийз Терон става точно такава. Дори в началото, когато е сама в Холивуд, без пари, депресирана заради бързия край на кариерата ѝ като балерина, каквато всъщност е искала да бъде, и търсеща без особен успех агент, който да я представлява. Дори в този момент тя не позволява на никой да я стъпче. Дори в Холивудската джунгла. И точно това е нещото, което в крайна сметка успява да я вкара в тази джунгла.

 

В първите си дни в Холивуд тя отива в банка, за да осребри чек с пари, пратени от майка ѝ, за да покрие наема си. Касиерът отказва да го осребри и тогава темпераментът ѝ показва не само на него, но и на някой от опашката с чакащи зад нея, че тя няма да се остави да бъде смачкана тук… След скандала този някой ѝ подава визитна картичка. „Актриса ли сте?“, пита той.

 

Разбира се, с известно недоверие, тя взима картичката, а непознатият става първият ѝ агент. Последвалите професионални предложения, базирани само на външния ѝ вид обаче, далеч не са по вкуса на Чарлийз. Въпреки първите си стъпки в шоу бизнеса, тя знае какво не иска, и това е точно каквото новият ѝ мениджър постоянно ѝ предлага – роли в еротични или лекомислени филми. Не след дълго той е уволнен.

 

И ето, че идва моментът, в който тя наистина да покаже на Холивуд дали ще седне на „кастинг дивана“. 1994-а е. Първият ѝ кастинг. Чарлийз е новото момиче в индустрията. Предстои да бъде прослушана за роля от известен режисьор, чието име в последствие винаги се изтрива от интервютата. Неговият кастинг обаче се провежда в дома му. Където е диванът му… Тя не „сяда“ на него, но след дълги години мълчание признава, че режисьорът тогава ѝ предлага ролята заедно с ръката си на крака ѝ. В този момент кастингът мигновено приключва и тя си тръгва. Заедно с принципите си.

 

Тези принципи обаче не ѝ пречат да съчувства на жертвите на сексуално насилие и да бъде поддръжничка на организации, подкрепящи женските права. Може би това и 1994-а са причините да пренесе тези свои борби в актьорската си кариера като приеме и изпълни безупречно ролята на американската журналистка от Fox Мегън Кели във филма по истинска история „Бомба със закъснител“. За тази роля актрисата е номинирана за Оскар и след няколко дни ще се бори да го добави към вече спечеления през 2004-та („Чудовище“) за ролята ѝ на серийна убийца на мъже – роля, след която тя проговаря за своето травматизирано детство.

 

 

Журналистката на Fox, в чийто образ Чарлийз се превъплъщава, крие дълги години съдбата си на жертва на сексуален тормоз на работното място в опитите си да го запази. В последствие обаче се присъединява към множеството жени, посочили директора на Fox Роджър Ейлс като сексуален насилник, от който е зависела кариерата им. Сещате се, спрямо това дали „кастинг диванът“ е бил използван…

 

Да се озове на този „диван“ отново… и този път да остане на него. Единственият начин това да се случи за Чарлийз Терон е да изиграе образа на жена, която волно или неволно вече го е правила.

от

публикувано на: 06/02/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: