Зад сцената на Народния театър

23/12/2019

За начало на летоброенето на Народния театър се смята заповед на министъра на народното просвещение д-р Иван Д. Шишманов, с която от 1 януари 1904 г. управителят на подкрепяната от държавата Народна драматическа трупа „Сълза и смях“ г-н Илия Миларов е назначен за „Интендант“.

 

Със заповед от 14 юли 1903 г. министър д-р Ив. Д. Шишманов назначава комисия начело с г-н Илия Миларов, която да подготви предложение за постройка на сграда за Народния театър в София. Народното събрание взима решение и с Указ на княз Фердинанд I се отчуждава терен на мястото на бившия дъсчен театър „Основа“, където през юни 1904 г. започва строежът на сградата по проект на виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

 

Откриването на Народния театър е през 1907 г., само 30 години след Освобождението на България. Само по себе си това е един впечатляващ факт, защото за да се стигне до построяването на тази сграда, са съчетани общото усилие на българската интелигенция  и желанието на държавата в лицето на цар Фердинанд България и София да заемат достойно своето място на картата на културна Европа. Именно заради това и мястото, където е построен театърът не е съвпадение, разказва Мария Даиева – завеждащ архива и музея на Народния театър.

 

 

Гражданите имат възможността да усетят духа на това място чрез инициативата „Зад завесата на театъра“. Разходката започва от парадния вход и преминава през най-закътаните места зад сцената. Голямата обиколка ни дава възможност освен да разгледаме фоайетата и залите, да надникнем в театралния гардероб, където се съхранява реквизитът, всички ателиета и механизацията под сцената. Именно доставената от Германия след големия пожар през 1923 г. сценична механизация е едно от нещата, които правят Народния театър уникален. Но каква е причината за възникването на фаталния пожар и все още ли под сцената работи техниката от онова време? Мария Даиева разказва.

 

 

Една такава сграда не може да бъде каквато е без хората, които я обитават. Какви са те от самото създаване на театъра и как се е развил актьорският състав до това, което имаме днес?

 

 

В продължението на разходката ни в Народния театър с Мария Даиева ви разказахме за хората, изградили днешния му облик. Външността също не може да бъде сбъркана.

 

 

Ако и вие искате да надникнете зад сцената на Народния театър „Иван Вазов“, там където се случва магията, може да се включите в разходките всеки понеделник от 10 до 13 часа.

 

 

Автор: Божидар Янев/Радио София/

от

публикувано на: 23/12/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: