Ноемврийски лъчи в парка „Заимов“

18/11/2020

Вече е ноември и дните стават все по-облачни и студени. Често сутрин има мъгли и ръми, което създава минорно настроение у много хора. Искаме или не, времето не спира своя ход. Съвсем скоро ще бъде декември и зимата чука на вратата ни. И все пак има дни, в които студът отстъпва на слънцето и то успява да пробие облаците, за да огрее златната есен, която все още е тук. Цветните листа с последни сили обагрят дърветата, а слънчевите лъчи ги правят още по-красиви. В такива дни на човек му се иска да се поразходи преди окончателно да се е затворил вкъщи. А какво по-хубаво от разходка в „Заимов“?

 

Според проучване сред столичани това е един от най-красивите и любими паркове в София. Той е разположен между бул. „Александър Дондуков“, ул. „Кракра“ и бул. „Янко Сакъзов“. Кръстен е на ген. Владимир Заимов – участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Преди няколко години имаше сериозен спор за името на парка. Едно от предложенията беше да бъде кръстен „Оборище“ на името на района, в който се намира, но в крайна сметка беше оставено името „Заимов“. На негово място някога е имало казарми, но това не му пречи да е един от най-красивите и обичани паркове.

През лятото почти няма къде да седнете, защото в парка е пълно и кипи живот. Освен няколко приятни заведения там има тенис клуб, както и много спортни съоръжения, където човек може да се забавлява, като например кътчета за тенис на маса. Паркът разполага и с голямо общо пространство, което позволява организирането на множество събития. Там често се провеждат различни фестивали и концерти, които привличат все повече посетители. Често споменаван факт е, че там е и първата обществена WiFi зона с безплатен интернет в София. Днес всички имаме мобилен интернет на телефоните си, но само преди няколко години търсехме WiFi, когато излезем навън.

Но „Заимов“ не е красив и посещаван само през лятото. Есента прави парка още по-цветен и му предава очарование, на което трудно можем да устоим. Дори и сега там можем да видим хора, които са насядали по пейките и жадно поглъщат последните ноемврийски слънчеви лъчи. Любимите ни баби и дядовци разменят по някоя и друга дума, майки разхождат бебета в колички, деца събират кестени, кучета тичат на воля и карат окапалите листа да танцуват във въздуха. Ноември не отнема от чара на „Заимов“, а напротив – прави го още по-шарен и обичан.

 

Това, което прави парка „Заимов“ приказен, е, че освен всичко изброено дотук, той е и един малък театрален Рай. В неговите граници са разположени известните Театър „София“ и Театрална работилница „Сфумато“. На бул. „Янко Сакъзов“, точно срещу парка, се намира и Сити Марк Арт Център – едно от новите пространства за изкуство в София. Но това не е всичко. В съседство, там където бул. „Янко Сакъзов“ преминава в бул. „Мадрид“, се намира и Малък градски театър „Зад канала“. И ако това не е Рай за любителите на театъра, какво друго би могло? За това свидетелства и новата станция на третия лъч на метрото, който беше открит съвсем наскоро – тя носи красивото име „Театрална“.

 

Ако решите да се разходите в „Заимов“, неминуемо ще усетите интелектуалния дух на това място, с който то е наситено. На стената на театър „София“ пък ви очаква едно красиво послание: „В този театър всеки може да си фантазира, да споделя, да се вълнува, да харесва, да мрази, да уважава, да обожава, да се смее, да се рее, да размишлява, да се възхищава, да чете, да мечтае…“

„Заимов“ звучи като приказка и това наистина е така. Дори в условия на пандемия, той остава някак спокоен и ни чака да го посетим, да се разходим и да усетим духа му. Ноември засега е благосклонен и ни подарява повече слънчеви дни. Какво по-хубаво от това да ги прекараме в „Заимов“, където есента е златна и красива?

от

публикувано на: 18/11/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: