Александър Невски: великият български храм

05/03/2020

В „София – опознай непознатото“ ви разкрихме някои от тайните, дълбоко скрити зад вратите на храм паметник „Св. Александър Невски“. Патрон на църквата е руският княз Александър, за който историята разказва, че е провъзгласен за светец след победоносната битка при река Нева, където войската му разгромява шведско и германско нашествие по руските земи. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българския народ към Русия в лицето на Царя Освободител.

 

Най-високата точка на катедралата е камбанарията с кръста, която се извисява на 53 метра. Тя приютява 12 камбани, излети и донесени от Москва. Най-голямата от тях тежи близо 12 тона, а най-малката – 10 kg, като общото тегло на всичките е 23 тона. За всичко това отговаря една близо 90-годишна жена, която в продължение на 33 години бие празничните камбани на храма. В началото била помощник, после продължила самостоятелно, но не сама, защото камбаните са 12 и за долните трябвало да има още двама, за да се получи цялата мелодия. Жената, даваща живот на камбаните, се казва Мария Зъбова и тя просто живее с духа на святото място. Там среща любовта на живота си, в църковния хор, там е и любимото ѝ работно място. Тя разказва, че за нея вярата е всичко и намира сили в църковната музика и камбанния звън.

 

 

Кога обаче е построен великият български храм и кой проектира неговата величественост? За това ни разказва отец Антоний, свещеник в църквата, който ни разведе из вътрешността ѝ, показа ни орнаментиката и ни припомни кога са били позлатени куполите и от какво се нуждае храмът.

 

 

 

Автор: Божидар Янев /Радио София/

 

от

публикувано на: 05/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: