Сериалите на десетилетието: част 1

13/12/2019

В последните три седмици от последната година на това десетилетие сме решили да ви дадем другите сериали от последните десет години. Няма да става дума за чудовища на индустрията като „Breaking bad“, „Game of thrones“, „House of cards“, „Stranger things“ и останалите от този калибър продукции. Ще направим ретроспекция на тези сериали, които може и да сте пренебрегнали, защото не са толкова големи, но ще оставят трайна следа в следващите десет години. Няма да ги разделяме по жанр, защото не е честно, но пък ще ги караме по хронология.

 

В първото издание на тази мини поредица ще ви дадем трите най-добри неща от 2011-а до 2013-а година.

Shameless U.S. (2011)

В същата година, в която излязоха „Game of thrones“, „American horror story“ и „Black Mirror“, се появява и нещо, за което никой не знае какво е. Ясно е, че е адаптация на британски сериал със същото име, но освен това „Shamеless“ се заявява като собствена форма на живот. Сериал, който вирее покрай хвърлените сенки от „наборите“ си, и без да дава големи претенции за себе си успява да просъществува достатъчно дълго и достатъчно добре, за да остави следата си.

 

Семейството в това десетилетие не е като в предходното, впрочем не е като в никое десетилетие. „Shamеless“ ни вкарва в живота на хората, за които никой не иска да чува, и ни кара да гледаме. Вярно, след четвърти сезон започва да се чете безсилие и имаш чувството, че няма накъде повече, но колко сериала могат да се похвалят със силeн пети сезон?

 

The Newsroom (2012)

Нищо интересно освен „Girls“ и „Cuckoo“ не се случва през 2012-а. Америка е прекалено заета с президентските си избори, за да повтори миналогодишната си продукция. И въпреки това или напук на това се появява сериал, който може би ще си остане най-добрият в жанра си. „The Newsroom“ не е просто сериал за медиите, той е учебник по живеене.

 

Малко истории се пишат по този начин, но в „The Newsroom“ хората са свършили страхотна работа. Всичко е стегнато, разказът (макар и голям) е изведен през нищожеството на репортерите и всичко е човешко. Такова, каквото трябва да бъде.

 

Rick and Morty (2013)

Понякога се случва така, че някакви хора правят нещо, което няма никаква претенция да бъде голямо, в година в която всички имат надеждите да направят следващото огромно нещо. „Rick and Morty“ се появява заедно с „House of cards“, „Vikings“, „Brooklyn 99“ и „Peacky Blinders“ и въпреки успеха на всички тези продукции, най-култова остава анимацията на Дан Хармън и Джъстин Ройланд.

 

Приключенията на лудия учен и малкия му, леко простоват, но добродушен помощник, се превърнаха в религия още след първия си сезон. Забавната на пръв поглед анимационна комедия всъщност дава много тъмен прочит на световната съвременна култура и точи историите си от дебелите книги на големите майстори. Знаем, че сте го гледали, но с хубавите неща е по-добре втория път.

 

 

от

публикувано на: 13/12/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: